13 pártnak elég jó üzlet volt az áprilisi választás. Nulla politikai munkáért cserébe megkapták a 100 milliókat, aztán mostanra eltűntek. Eddig 2,7 milliárd forintot tettek zsebre a kamupártok.


Az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt (EU-ROM) országos listája 1002 darab szavazatot (0,02 százalék) kapott a tavaszi parlamenti választáson. Ezzel az utolsó helyen végzett a párt, amelynek vezetői azért mégsem lehetnek szomorúak.

Az országos listaállítással a kampányfinanszírozási szabályok alapján 152 millió 983 305 forint állami támogatást kapott a párt. Ezt az 1 százalék alatti szereplés miatt az utolsó fillérig vissza kellene fizetni, a párt azonban októberig ezt nem tette meg. Így a kamatokkal együtt már 154 millió 160 229 forintra nőtt a tartozása.

Az EU-ROM párt esete korántsem kivételes. 13 országos listát állító párt tartozik százmilliókkal az államnak – derült ki a Transparency International Magyarország adatigényléséből.

Az Összefogás párt 308 millióval tartja a csúcsot

A törvény szerint az országos listák után járó kampánytámogatást akkor kell visszafizetnie egy pártnak, ha a listára kapott szavazatok aránya 1 százalék alatt marad. 16 párt szerepelt az 1 százalékos határ alatt, ebből pedig három párt már vissza is fizette az államnak a tartozását: az Együtt (amely gyűjtést is rendezett), a Munkáspárt és a MIÉP. Ebben a három pártban az a közös, hogy ilyen-olyan rendszerességgel részt vesznek a politikai életben, az ideológiai álláspontjuk is többé-kevésbé ismert.

A fennmaradó 13 pártról viszont ritkán hallani, és többségük nyilvánvalóan olyan párt, amely nem kívánja magát aktivizálni a közéletben. A legtöbb pénzzel, 308 millió forinttal az Összefogás párt tartozik.

A NAV már elindította a tartozások behajtását, persze mindeddig hiába.

Az egyéni jelöltek pénzét is várják vissza

A Transparency által megismert adatok között szerepel az is, hogy az egyéni jelöltek után mennyi pénzzel tartoznak a pártok. Hiszen ha egy egyéni választókerületben indított jelölt 2 százalék alatt szerepel – akkor is, ha időközben visszalépett, köteles visszatéríteni mindaz, amit a kapott 1 millió forintból felhasználtak.

A pártok egyéni jelöltjei összesen 635 millió 441 541 forint tartozást halmoztak fel eddig. Ha ebből levonjuk a fizetési hajlandóságot és politikai aktivitást mutató Együtt, Momentum, Kétfarkú Kutya Párt és a MIÉP jelöltjeinek tartozását, a politikai teljesítményt eddig nem mutató kamupártok egyéni jelöltjei 541 millió 210 142 forinttal tartoznak az államnak.

A Transparency és a Political Capital már 2013 óta sürgeti a kamupárt-probléma megoldását, a jogalkotó viszont László Róbert a Political Capital választási szakértője szerint “mindig csak tessék-lássék intézkedéseket tett”.

(Forrás: Index)

Kapcsolódó:

A kamupártok persze egy vasat sem fizettek vissza az állami kampánytámogatásból

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét