Kánikula, de minimum hőség — napszúrás, hőguta, hősokk, mi kell még?

A hét további részére is a kánikula lesz jellemző, csapadéktól nem kell tartani. Gyenge, időnként kissé élénkebb D-i szél fúj. Általában elmondható, hogy egy különösen megterhelő időszak elé nézünk. 

Kezdetben kánikula, majd…

Kedden reggel, délelőtt helyenként vékony felhőzet szűrheti ugyan a napsugarakat, de összességében egész nap napsütéses, nyári időnk lesz. Csapadéktól nem kell tartani. Gyenge, időnként kissé élénkebb D-i szél fúj. Gyorsan emelkedik a hőmérséklet, délután már zömében 30 fok feletti értékek lesznek jellemzőek. A délnyugati, nyugati országrészben a 35 fokot is megközelítheti a maximum érték.

Éjszaka is marad a derült, nyugodt idő gyenge, nyugaton kissé élénkebb D-i légmozgással. Hajnalban, reggel, az északnyugati térségben élénkülhet és fordulhat a szél. Gyenge felhősödés is kezdődhet északon. Enyhe lesz a hajnal.

Szerdán is szerte az országban 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, a déli térségben megközelítheti a 35 fokot is. Sok napsütés mellett, az északi, északkeleti térségben már délután kialakulhat egy-egy zivatargóc. Este, éjjel érkezhet egy gyenge, hazánk felett feloszló hidegfront északnyugat felől némi felhősödéssel, elszórtan, kevés helyet érintően záporokkal, egy-egy zivatargóccal.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

  • kedd reggel 16 – 18,
  • kedd délután délnyugaton 34, északkeleten 29,
  • szerda reggel 17 – 20,
  • szerda délután 30 – 35, északnyugaton 28 fok körül alakul.

Csütörtökön ismét a napsütés ígérkezik jellemzőbbnek, de főként reggel, délelőtt még mérsékelt felhősödések zavarhatják azt, és elszórtan, kevés helyet érintően zápor, esetleg zivatargóc is kialakulhat. Mérsékelt, a Dunántúlon eleinte élénkebb É-i szél fúj. 30 fok köré mérséklődik a meleg.

Pénteken és szombaton kellemes nyaralóidőre, 30 fok körüli hőmérsékletre és időszakos, mérsékelt felhősödések melletti napos időre van kilátás csapadék komolyabb esélye nélkül.

Vasárnap estére északnyugat felől hidegfront érkezése körvonalazódik. Napközben, a front előtt még fülledt, meleg, napos idő valószínű. Este, éjjel, a Dunántúlon zivatarok alakulhatnak ki, melyek átterjedhetnek a középső országrészre is.

Jövő hét első felében változékony, zömmel felhős, záporokkal, zivatarokkal, esőkkel tarkított, hűvösebb idő most a legvalószínűbb.

A baj fokozatai:

Napszúrás
A napszúrást a fedetlen fejet tartósan érő napsugárzás váltja ki, amely helyi hőmérséklet-többletet okoz.

Hőguta
Hőguta névvel itt a szakirodalomban hőségcollapsusként említett tünetegyüttest illetjük. Kialakulásához nem feltétlenül szükséges a nagy meleg, elegendő, ha pl. túlöltözött az illető. A test hőleadásának akadályozása miatt a hőleadás és hőfelvétel aránya eltolódik.

Hősokk
Hősokk vagy más néven hőkimerülés a nagy melegben végzett extrém fizikai teljesítmény, sokszor sport következménye lehet. Nem ritkán tömegesen fordul elő sportrendezvényeken.

napszúrás elkerüléséhez ne tartózkodjunk a tűző napon és óvjuk a fejünket kalappal, sapkával. Extrém hőség idején viseljünk szellős, vékony, könnyű, világos színű, lehetőség szerint természetes alapanyagból készült (pamut, vászon) ruhadarabokat! Nagyon kell ügyelnünk a folyadékbevitelre: egy felnőtt adagja alapesetben minimum 2-2,5 liter, de a hőségben ennél jóval többre van szükség-olvasható  a Házipatika.com-on

Forrás

kánikula

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük