Kánikula, felhőszakadás, riasztás- Hol, mi? Mutatjuk a hétvégi előrejelzést

Napok óta kínlódik az időjárás, mintha nem tudná eldönteni, hogy beadja a derekát és végre teret enged a nyárnak, vagy makacsul kitart az áprilisra jellemző dilis össze-összevisszasággal. Hogy mi várható a hétvégén? Olvassa….

Pénteken

változóan napos-felhős, fülledt, meleg idő lesz a jellemző. Már a reggeli időszakban előfordulnak záporok, zivatargócok a Dunántúl térségében, majd ezek várhatóan elcsendesednek, megszűnnek, illetve az északi országrész fölé helyeződnek át. A déli óráktól elsősorban az ország északi felén és a Duna-Tisza közén lesz erőteljes a gomolyfelhő képződés, és ott pattannak ki hevesebb, felhőszakadással, jégesővel is kísért zivatargócok. A délnyugati és délkeleti térségben kevesebb helyen, kisebb eséllyel lehet csapadék, de ott sem kizárható.

Gyenge lesz a légmozgás, de zivatarok környezetében megerősödhet

Helyenként már a 30 fokot is eléri, délnyugaton kevéssel meg is haladhatja a maximum hőmérséklet.

Éjszaka eleinte még lehet elszórtan egy-egy gyengülő zápor, illetve zivatargóc, majd többnyire csillagfényes, gyengén felhős időnk lesz. A záporok, zivatarok előfordulásának esélye hajnalra fokozatosan lecsökken, de északkeleten még ekkor is előfordulhatnak.

idojaras
illusztráció: Eumet.hu

Szombaton

meleg, túlnyomórészt napos, illetve gyengén vagy mérsékelten felhős, változóan napos és zömében csapadékmentes idő lesz jellemző. Országos szinten kevesebb helyen, de ezen a napon is kialakul zápor, zivatar. Reggel, délelőtt északkeleten (Borsod, Szabolcs), délután már elsősorban az Északi-középhegység térségében várható erőteljesebb gomolyképződés és helyi záporok, zivatargócok előfordulása. Késő délután, este kevesebb helyet érintően, de a keleti országrészben is bárhol kialakulhat egy-egy csapadékgóc. Nyugaton nem valószínű eső a nap folyamán.

Legvalószínűbb folytatás

Vasárnap pár fokkal tovább melegszik. Várhatóan már az ország túlnyomó részén meghaladja a 30 fokot a maximum hőmérséklet, a déli országrészben pedig a napi középhőmérséklet is 25 fok fölött maradhat. Északkeleten lehet pár fokkal mérsékeltebb a meleg.

Hétfőn egy gyenge hidegfront hatására kis mértékben csökkenhet a hőmérséklet. A friss levegőt élénk, a Dunántúlon és a középső országrészben átmenetileg megerősödő ÉNY-i szél hozza. Változóan napos-felhős időben reggel inkább északnyugaton és északon, délután keleten várhatóak záporok, zivatargócok.

Kedden és szerdán a napsütésé lesz a főszerep. Ismét 30 fok köré emelkedik a legmagasabb hőmérséklet. Gyengébb gomolyképződésre van kilátás és nagyobb valószínűséggel nem vagy csak elvétve alakul ki helyi zápor, kisebb zivatargóc.

Csütörtök, péntek fülledt, meleg, de változóan napos-gomolyfelhős, záporokkal, heves zivatargócokkal tarkított időt ígér.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük