Connect with us

Bulvár

Kánikula, tiszta bolondokháza

kánikula
Megosztás

A kánikula, nemhogy, nem szűnik meg vagy enyhül, éppen ellenkezőleg további tartalékai is vannak és „nem fél” a használatuktól, ez indokolja a vörös riasztás további érvényben maradását.

Kánikula +

Szerdán kissé még tovább fokozódhat a hőség. Továbbra is a déli országrészben várható a melegebb, ahol foltokban már a 39 fokot közelítheti, elérheti a maximum érték, míg az északi határmegyékben 3-5 fokkal mérsékeltebb hőség a valószínűbb. A napi középhőmérséklet az ország legnagyobb részén 27-30 fok körül lesz.

Általában országszerte napos idő lesz jellemző, délelőtt derült égbolttal, majd délután változó erősségű gomolyfelhősödéssel. Kora estétől, elvétve kipattanhat egy-két kis körzetet érintő, rövid életű, de esetenként heves zivatargóc. Ezúttal az ország északi felén látszik erre több esély, de másutt sem kizárt, többségében azonban csapadékmentesen telik a nap. Éjjel, egy hazánktól észak, északnyugatra elhelyezkedő hidegfront hatására az északnyugati határvidéken feltámadhat az É-i szél. Az északnyugati határvidéken még előfordulhat zivatargóc, de többségében csillagfényes, eseménytelen, meleg éjszaka ígérkezik. Zömmel 21-23 fok feletti minimum hőmérsékletek várhatóak.

Kánikula+ Orvosmeteorológia

A mai napon, is bőven 30 fok feletti hőmérsékletek, napról-napra még tovább fokozódó, tartós hőség várható. A hét közepétől, a déli országrészben a 40 fokot is megközelítheti, esetleg néhol elérheti, itt-ott meghaladhatja a hőség. Számottevő felfrissülésre legalább 1 hétig nem látszik esély, de még ennél is tovább maradhat a 30 fok feletti hőmérséklet.

Mindez nem csak a krónikus betegeket és idős embereket, hanem az egészséges fiatalokat is megviseli majd. A hőség okozta tünetek megelőzésére a közvetlen napfény kerülése, a déli órákban a hosszabb szabadtéri tevékenység, napozás kerülése segíthet.

A légkondicionálók által közvetetten okozott betegségek számának növekedése várható. Érdemes a szoba- vagy autóhőmérsékletet csak néhány fokkal a külső hőmérséklet alá állítani. A légkondicionálók hatására csökken a páratartalom, ami a nyálkahártyák szárazságát okozva rontja annak védekezőképességét, így a vírusok, baktériumok könnyebben megtapadnak és szaporodásnak indulnak Ennek eredményeként orrmelléküreg gyulladás, torokgyulladás vagy akár mandulagyulladás is kialakulhat.

Emellett gondoskodni kell a napi elégséges folyadékbevitelről is. Ez egy idős, otthon ülő ember számára is minimum 2 liter folyadék elfogyasztását jelenti. Fiatalok, sportolók, a szabadban dolgozók számára azonban akár 5-6 liter víz bevitele is szükségessé válhat. Gondoskodni kell a megfelelő ásványi anyag pótlásról is, amit ugyancsak nagy mennyiségben veszítünk az izzadással. Erre a zöldség- és gyümölcsfélék a legalkalmasabbak, illetve az ásványi sókkal dúsított ásványvíz is megfelelő lehet.

Csütörtökön is a déli országrészben lesz a melegebb, 40 fokot közelítő, míg északon és északnyugaton a mérsékeltebb, 35 fok körüli hőség.

Változóan napos-gomolyfelhős idő lesz jellemző délelőtt kevesebb, délután több felhővel. A magasabbra törő gomolyfelhőzetből elvétve, kis körzeteket érintően kialakulhatnak helyi, de esetenként heves zivatargócok. Reggel, a nyugati határvidéken még élénk szél legyengül, napközben gyenge, mérsékelt É-ias légmozgás a valószínűbb. Este felélénkülő É-i szél mellett elszórtan, nagyobb eséllyel az ország északi és keleti területein lehetnek záporok, zivatargócok, de összességében továbbra is kevés helyen esik eső. Az éjszaka első felében még lehet egy-két zivatargóc, de többségében továbbra is gyengén felhős égbolt a valószínűbb. Ismét meleg lesz a hajnal

Hétvége!

Pénteken várhatóan fokozódik a nagy meleg, országszerte forrósággal, perzselő napsütéssel. Délkeleten akár a 40 fokot is elérheti a maximum hőmérséklet. Délutántól – valamivel nagyobb eséllyel, mint csütörtökön – előfordulhatnak szórványosan záporok, zivatarok, de a napsütésé lesz a főszerep.

Szombaton és vasárnap  növekvő bizonytalansággal, de – még alapvetően marad a nagy meleg, és továbbra is kialakulhatnak szórványosan záporok, illetve zivatarok. Egy hidegfront közelíti meg, majd vonul át térségünk felett, hatására a jövő hét elejétől előreláthatólag valamelyest mérséklődhet a nagy meleg.

(Eumet)

Kapcsolódó

kánikula,

Szerző