Connect with us

Bulvár

Kánikula!!! – Vöröskód újabb megyékre

kánikula
Megosztás

Kánikula:  HungaroMet előrejelzése alapján a Belügyminisztérium vasárnapig meghosszabbította és további megyékre is kiterjesztette a hajléktalanok egészségének megóvása érdekében elrendelt vörös kódot – jelentette be a tárca szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten.

Kötelező a befogadás

Csizi Péter közölte: az intézkedés kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását, egyben a protokoll felkészíti az intézményeket az intézkedés végrehajtására.

Emlékeztetett arra, hogy a vörös kódot a másodfokú hőségriasztással összhangban szerdától péntekig rendelték el, ezt hosszabbították meg most, mert a HungaroMet előrejelzése szerint nem várható lehűlés a hétvégére.

Begorombul a hőség

Pénteken délben olyan erős lesz az UV-B sugárzás, hogy pillanatok alatt leéghetünk a napon
Negyed óra is elég lehet a bőrpír megjelenéséhez. Közölte, ha a hajléktalanellátó rendszer túltelítetté válna, akkor más profilú szociális intézményeknek is be kell fogadniuk az embereket hűtött helyiségekbe. E tekintetben jól áll az ellátórendszer, mert csak 78 százalékban kihasznált – mondta a helyettes államtitkár, jelezve:

ez azt jelenti, hogy 790 szabad férőhely áll rendelkezésre országszerte.

Az átlagosnál is jobban figyeljünk egymásra

Csizi Péter elmondta, a szociális munkások vizet és hideg teát osztanak az utcákon, továbbá felhívják a hajléktalanok figyelmét arra, hogy célszerű hűtött helyiségekbe menniük. Továbbá kérik a lakosságot, hogy ha bajba jutott embert látnak, akkor hívják a krízis-diszpécserszolgálatot – tette hozzá.

Újabb megyék a kánikula- riasztási listán

Szerdán az Észak-Alföld két vármegyéjére (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok), a Dél-Alföld három vármegyéjére (Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun) és a Dél-Dunántúlon Tolna vármegyére rendelték el a riasztást,

csütörtöktől viszont már Baranya, péntektől pedig Somogy, Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér vármegyében is érvényes lesz a vörös kód.

Folyamatosan figyelje a közleményeket, mert Szombaton és vasárnap egyes vármegyékben fokozatosan megszűnik a riasztás – jelezte a helyette államtitkár.

(A Népszava cikke nyomán)

Kapcsolódó

Szerző