Sorting by

×

Kapjanak végre a fejükhöz az előválasztást szervező pártok! – Mégis, kinek az érdeke?

Annak ellenére, hogy ez lesz az első igazi, kiterjedt előválasztás Magyarországon, vannak olyan bakik, bűnök, hogy azt ne mondjuk hibák, amiket tilos elkövetni. Na kérem, úgy néz ki, hogy ezek közül jópárat már el is követtek.

Pártos kiszorítós?

Úgy néz ki, hogy a bejelentkezett pártok közül a legkisebb és legújabb alapítású  Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt három jelölt-jelöltje, nem tud elindulni, mert a hat másik pártból egyik sem akarja befogadni őket a frakciójába, ha párt nem alakíthat saját frakciót, illetve -ahogy a Telex cikkéből kiderül- lenne aki befogadja őket, de az egyik párt megakadályozza azt.

Pálinkás a kilépés belengetésével helyezi nyomás alá a pártokat

„Elfogadhatatlan számunkra, hogy van olyan a hat párt közül, amely megvétózza, hogy egy másik kiadja a befogadó nyilatkozatot”

– mondta a Telexnek Pálinkás József, az Új Világ Néppárt miniszterelnök-jelöltje szerdán. Mint fogalmazott, azt még megérti, hogy nem fogad be mást egy párt, ha az adott körzetben már van jelöltje, de azt nem tudja akceptálni, ha ez a párt azt is megakadályozza, hogy egy másik párt megadja az induláshoz előírt dokumentumot.

„A versenytársak adminisztratív eszközökkel való akadályozása nem igazán demokratikus eljárás”

– mondta, hozzátéve, a pártokkal kötött megállapodásukban is az szerepelt, hogy egy jelöltet nem lehet adminisztratív eszközökkel kizárni a versenyből.

Miért lenne ez érdeke bármelyik pártnak?

Egyszerűen csak azért, hogy jelöltjének minél nagyobb esélye legyen nyerni az előválasztáson. Az Új Világ Néppárt elnöke szerint ugyanakkor nem tesz jót az előválasztásnak, ha konkrét személyek parlamenti helyeiért megy a versengés, nem pedig azért, hogy ténylegesen olyan parlament jöhessen létre 2022 után, amely képes lesz egy új kormányt támogatni. Bár pár napon belül lejár a hiánypótlási időszak, Pálinkás még lát némi esély, hogy a pártok megváltoztassák a mostani álláspontjukat, és befogadják a három jelöltet. Amennyiben mégsem így történne, az Új Világ Néppárt elnöksége dönteni fog a folytatásról.

Pálinkás azt sem zárja ki, hogy pártja visszalép az előválasztástól, amennyiben Dömsödiék indulását megakadályozzák. A helyzet még könnyen változhat az elkövetkező napokban, az Országos Előválasztási Iroda ugyanis azt válaszolta lapunknak, hogy meghosszabbították a hiánypótlási határidőt, így az nem jár le a holnapi napon.

„Az ellenzéki pártok komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy minél több jelölt tudjon elindulni az előválasztáson. Még a hosszú hétvégén is lesznek meghallgatások, ezért várhatóan a jövő hét elején fog csak véglegessé válni a nyilvántartásba vett jelöltek listája”

– fogalmaznak a válaszban.

A vasárnapi határidőig összesen 271 egyéni képviselőjelölt, 7 miniszterelnök-jelölt és 16 jelölő szervezet adott be kérelmet az előválasztást szervező Országos Előválasztási Bizottsághoz (OEVB).

Ők a “hármak”

  • Dömsödi Gábor, aki korábban televíziós műsorvezetőként lett országosan ismert, majd négy évig Pásztón volt polgármester. A salgótarjáni központú Nógrád megye 1. választókerületében indulna az előválasztáson.
  • Koczka Tibor, aki korábban a Szombathelyi Médiaközpont igazgatója volt, majd 2014-ben fideszes színekben került be a szombathelyi közgyűlésbe, ahol alpolgármesternek választották. Később megromlott a kapcsolata a Fidesz helyi szervezetével, a 2017-es tisztújításkor Hende Csaba egy zárt körű rendezvényen kijelentette, hogy nemcsak alpolgármesterként, hanem képviselőként sem számítanak többet Koczka Tiborra.
  • Popovics Judit, jogász, aki a 2019-es önkormányzati választásokon a DK-MSZP-Jobbik-Momentum közös polgármester-jelöltjeként indult Tatán, de alulmaradt a kormánypárti Michl Józseffel szemben. Popovicsot az Új Világ Néppárt mellett Márki-Zay Péter mozgalma, az MMM is támogatja, és Szücsné Posztovics Ilona tatabányai polgármester is mellette kampányol.

Kapcsolódó

 

előválasztás

 

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.