Karácsony 2020: 9-15 fok, kevés napsütés, enyhe csapadék

Aki arra számított, hogy legalább az időjárás megőrzi méltóságát és normálisan, szokványosan amúgy karácsonyosan alakul, az nagyot tévedett.

Számottevő változás még hétfőn sem érkezik

A hajnali ködfoltok, párásság napközben ismét megemelkednek és szürke ködfelhőzet, a Dunántúlon, délnyugaton borult, sötét felhőzet lesz jellemző. A hegyekben lehet tartósabb köd. A légmozgás gyenge marad. Szitálás bárhol, bármikor előfordulhat, délnyugaton gyenge szemerkélés is lehet. A hőmérsékelt alig változik a reggeli értékről. Éjszaka is marad a borongós, nyirkos, párás idő helyenként ködfoltokkal, elszórtan szitálással.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • hétfő reggel +1 – +4,
  • hétfő délután +3 – +5,
  • kedd reggel +1 – +4 fok körül alakul.

 

illusztráció: eumet.hu

Legvalószínűbb folytatás

  • Kedden melegfronti felhőzet sodródik fölénk. Sötét, borús időben szitálás bárhol előfordulhat, míg mérsékelt eső főként az északi országrészben várható. Az Északi-középhegységben havas eső, ónos eső is előfordulhat. Enyhülés kezdődik.
  • Szerdán fokozódik a melegfronti hatás. Megélénkül a délnyugati szél, átmenetileg jelentősen megenyhül az idő. A délnyugati országrész fölött átmenetileg felszakadozhat a felhőtakaró, de többnyire borult marad az ég. Kisebb eső, szemerkélés északkeleten, északon valószínű.
  • Csütörtökön napközben még a melegfront, éjjel már hidegfront alakítja időjárásunkat. Borús időben estig csak elszórtan lehet kisebb eső. Késő estétől kiadósabb eső érkezése valószínű szélerősödéssel. Erős északnyugati szél mellett csökken a hőmérséklet, és az ország déli felén még előfordulhat kisebb eső. A délnyugati határszélen havas eső sem kizárt.

Karácsony első napján erős hidegfront érkezik viharos északnyugati széllel.

Borús időben sokfelé eshet eső, majd a széllel érkező hideg levegő hatására nyugaton, az Alpokalján, később délnyugaton többfelé havas esőbe, hóesésbe válthat a fokozatosan gyengülő csapadék.

Karácsony második napján

szeles, hideg időben, nyugaton előreláthatólag felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, míg a keleti országrészben még zömmel felhős idő várható elszórtan hószállingózással, szemerkélésekkel.

Biometeorológia

Hétfőn kis mértékben már érezhető a közeledő ciklon okozta változás. Az időjárás jellegét tekintve nem lesz észrevehető, de erősödhetnek a melegfront okozta panaszok.

A frontra érzékenyek szervezete ingerlékenységgel, fáradékonysággal, csökkent teljesítőképességgel reagálhat.

A vércukorszint emelkedik, melynek jelentősége a cukorbetegek esetében különösen nagy, ugyanis míg az egészségesek szervezete a vércukor emelkedésre fokozott inzulin termeléssel reagál, addig a diabéteszesek ezen funkcióval nem rendelkeznek. Az állandóan emelkedett vércukorszint hosszú távon súlyos szövődményekhez vezet, pl. fokozódik a szívinfarktus, a veseelégtelenség és látásvesztés kockázata.

csapadék

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük