Karácsony: a Budapest-adó minden egyes budapestitől elvesz évente 20 ezer forintot – az Ön családja hány fős…?

A kormánypártok olyan költségvetést fogadtak el, ami bevezeti a Budapest-adót, minden egyes budapestitől elvesz évente 20 ezer forintot. Súlyos sarccal sújtották az önkormányzatokat – kezdte bejegyzését Karácsony Gergely közösségi oldalán.

Pedig elmondtuk világosan:

az önkormányzatok megsarcolása a települések megsarcolását jelentik. Nem (csak) a polgármestereket büntetik, hanem a polgárokat.

A magyar kormány alighanem az egyetlen a világon, amely a járvány és a gazdasági válság idején nem támogatja az önkormányzatokat, hanem megsarcolja őket

A magyar kormány az egyetlen a világon, amely a válság idején nem partnert lát az önkormányzatokban, hanem ellenséget.

Ennek a politikának észszerű, józan magyarázata nincs. Pőre hatalmi szándék áll mögötte: az ellenzéki vezetésű önkormányzatok büntetése, a választói akart megcsúfolása. Ez a kormánypolitika nem az egyes önkormányzatokat, hanem magát az önkormányzatiságot pusztítja, ellenállni tehát demokratikus kötelesség.

Az önkormányzatok kivéreztetésének gazdasági indoka sincs

Hiszen miközben az állami költségvetést is nyilvánvalóan súlyosan érintik a válság hatásai, azt látjuk, a magyar kormány tíz- és százmilliárdokat költ felesleges presztízsberuházásokra és elsősorban magára: van sok tízmilliárd a Pénzügyminisztérium költöztetésére, soha meg nem térülő motorpályára, van pénz fociakadémiákra, kisvasútra és nagyvasútra Belgrádig, Paks 2-re, látványparádéra, tűzijátékra, sorolhatnám. Hogy miért kötik gúzsba a településeket mégis? Mert mi tudjuk bebizonyítani, hogy lehet máshogy válságot kezelni, mint ahogyan a kormány teszi.

Ők a pénzembereket tömik, mi az embereknek nyújtunk segítséget.

Az önkormányzatok ott és úgy tudnak segíteni

a településeiken élőknek, a helyi vállalkozásoknak, ahogyan a kormány nem. És mi tesszük is, a fővárosban például rezsitámogatással, a 10 ezer forintos táboroztatási támogatással, a bajba jutott vállalkozásoknak adott kedvezményekkel, az álláskeresőknek nyújtott kedvezményekkel, a Budapest-pótlék bevezetésével, foglalkoztatási programokkal az egészségügyben és az idősellátásban, többek között. A kormány a nagyok, a hatalmasok, a gazdagok, a multik támogatásával akarja kezelni a gazdasági válságot, mi az egyes ember, a helyi kisvállalkozás megsegítésével. Ez a különbség, ezt akarja a kormány ellehetetleníteni.

De mi folytatjuk, tesszük, amíg erőnkből telik

Ha már erő. A kampányban is sokszor mondtam, a főpolgármester, vagy bármely polgármester ereje a város, a település erejéből fakad és ez az erő legyőzhetetlen. Először, erre a sarcpolitikára is válaszul, összetesszük erőinket:

kezdeményezem, hogy Budapest is belépjen a Magyar Önkormányzatok Szövetségébe és erre biztatom a szabad városok polgármestereit is.

Olyan erős szövetséget hozunk létre, amelynek összehangolt akarata elől a kormány sem térhet ki. Ezen dolgozunk a nyáron. És igen,

közeleg az idő, hogy megmutassuk – a kormánynak is – a főváros és a szabad városok valódi erejét.

Mi szóltunk…

Áder János

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük