Karácsony: a miniszterelnöktől tudjuk, hogy amit a Fővárosi Önkormányzat nem akar, az nem lesz. Hát, ezt a költségvetést mi nem akarjuk, baromira nem!

Kivéreztetés – nagyjából ezt jelenti a kormány költségvetési megszorító javaslata az önkormányzatok számára. Számolni is nehéz, hányadszorra kapjuk szószegésen a kormányt, de alighanem ez a mostani a legsúlyosabb.

Van a miniszterelnök adott szava,

hogy Budapestnek az jár, ami eddig is biztosított volt. Van egy kimondott ígéret, amely szerint a kormány egyeztet az önkormányzati szövetségekkel – nem utólag, hanem előzetesen. És szintén a miniszterelnöktől tudjuk, hogy amit a Fővárosi Önkormányzat nem akar, az nem lesz.

Hát, ezt a költségvetést mi nem akarjuk, baromira nem.

Azért nem,

mert abból indulunk ki, hogy a pusztító erővel jelentkező gazdasági válságot nem lehet kezelni az önkormányzatok nélkül. Az önkormányzatok ellenében történő válságkezelés egyenesen kudarcra van ítélve. A kormány mégis olyan költségvetést terjesztett a parlament elé, amely szinte beláthatatlan anyagi helyzetbe sodorja az ország számos önkormányzatát. Elveszi a gazdasági válsággal szembeni védekező képességét azoknak a településeknek, amelyek a legközelebb vannak az emberekhez.

Eddig mintegy 43 milliárdot vont el a kormány az önkormányzatoktól szolidaritási hozzájárulás címén

Ezt most egy bonyolult képlet alapján megnégyszerezik. Ez a fővárosi önkormányzat és a kerületek esetében is az eddigiekhez képest négyszeres sarcot jelent. Jövőre is elveszi a kormány a településektől a gépjármű adót, ezzel 35 milliárddal rövidíti meg az önkormányzatokat. Pedig ez, a gépjármű adó a kistelepülési önkormányzatoknak, vagyis a települések többségének szinte egyetlen bevétele.

Mindezt teszi a kormány azokkal az önkormányzatokkal,

amelyeknek nincs forrásteremtő lehetősége. Itt Budapesten a kormány a városban megtermelt bevételeknek 97 százalékát már amúgy is elvonja. Ezt tetézi, hogy a város legfontosabb saját bevételei, a helyi iparűzési adóból befolyó összeg is érdemben csökkenni fog a válság miatt. A válság elképesztő feladatokat ró a településekre, de a feladatok ellátáshoz szükséges forrásokat most megkurtítja a kormány.

A költségvetésből kiderülnek a kormány prioritásai: fontosabb Paks 2, fontosabb Mészáros Lőrinc vasúti megalomán beruházása, fontosabb a stadionépítés, mint az emberek támogatása.

Szerte Európában kormányok sora ismerte fel, hogy a válságkezelésben az önkormányzatokkal együtt kell működni, őket támogatni kell, nem megsarcolni

A miniszterelnök gyakran emlegeti, hogy neki Ausztria a példa a védekezésben. Ausztriában a kormány egymilliárd eurót biztosít az önkormányzatoknak a válságkezelésre. A magyar kormány azonban nem ad, sem partnerséget, sem támogatást, helyette elvesz és sarcol.

Lehetne ez az unalomig ismert politikai vita,

küzdelem a bevételekért, ami ilyenkor, a költségvetés benyújtásakor megszokott. De most nem erről van szó. Mert egy soha nem látott méretű és bizonytalan lefolyású gazdasági és szociális válság dörömböl az ajtókon. Százezrek megélhetése került veszélybe, és ők segítséget várnak, elsősorban ott és azoktól, akik hozzájuk a legközelebb vannak, akik a legjobb, leghatékonyabb segítséget adni tudják. Ezek az önkormányzatok. És éppen ezeket az önkormányzatokat vérezteti ki a kormány. Szisztematikusan, és most azt kell mondjam: előre megfontolt szándékkal.

Ez a költségvetés így elfogadhatatlan

Minden formában tiltakozni fogunk ellene. Sok egyeztetés vár most ránk, hogy a következő napokban meghatározzuk, hogyan, kikkel közösen állunk ellen ennek az elveiben elfogadhatatlan, gyakorlatában káros megszorító politikának.

Forrás

zápor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük