Karácsony keményen beolvasott Orbánnak és Fürjesnek!

Fürjes Balázs kedden este már belengette, ami szerdára egyértelművé vált: a kormány újranyitja a “Városliget-csatát”, megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát – reagált Karácsony Gergely főpolgármester szerdán a Facebook-oldalán a Városligetre vonatkozó, kedd este megjelent kormányrendeletre.

“Úgy megy ez mifelénk, hogy reggel Fürjes államtitkár tweetel egy jókorát,

délelőtt a „civilségében” közpénzekkel kitömött CÖF mozgósítást rendel el a Fővárosi Közgyűlésre, délután a lakájtévé 3(!) stábra kér regisztrációt, éjjel a kormány pedig rendeletet fogad el. Ilyen, amikor hadrendbe állnak.

Mindebből egy örömteli fejlemény azért fakad,

ezek szerint a kormány mégiscsak képes gyorsan határozatot alkotni. Csak mert ez a Lánchíd felújításának támogatása kapcsán már 7 hónapja nem megy neki.

De a lényeg:

zuglói polgármesterként, és főpolgármester-jelöltként is nagyon világossá tettem, hogy a Városligetben nem szeretnék több betont. Főpolgármesteri programomban szó szerint így szerepel: „biztosítjuk a zöldterületek jogszabályi védelmét. Megtiltjuk a zöldterületek építési területté való átnyilvánítását”. Erre szavazott a budapestiek többsége, ezt a programot hajtjuk végre.

Volt egy röpke pillanat, amikor a miniszterelnök elfogadni látszott a választói akaratot

Akkor azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz. Ennek nyomán a Fővárosi Közgyűlés már két határozatban világossá tette, hogy aminek az építése nem kezdődött el a Városligetben, az már ne épüljön ott meg. Beton helyett maradjon meg a zöldfelület – ezt akarjuk. Az éjjel megjelent kormányrendelet szerint a miniszterelnök kimondott szava semmis.

Hogy ez a vita érthető legyen,

képzelje el mindenki, hogy a saját telkére rátette a lakásmaffia a kezét és a tudta és beleegyezése nélkül széljegyre került egy idegen haszonélvezőként a tulajdonán. Ez történt 2013-ban, a Városligeti törvény elfogadásával. Aztán képzelje el mindenki, hogy kimegy a telkére, és azt veszi észre, hogy éppen egy lakóparkot alapoznak a diófája helyén idegen alakok, s amikor ezt szóvá teszi, akkor a Bunyós és a Satu becenevű kétajtós szekrények elindulnak felé egy baseball ütővel. Ez történt tegnap, amikor a kormány egy rendelettel belenyúlt az önkormányzat elidegeníthetetlen jogába, hogy a saját tulajdonán megmondja, mi épülhet és mi nem.

A Városliget közpark

A közparkok a törvény szerint beépítésre nem szánt területek. A kormány megy szembe Magyarország törvényeivel és Orbán Viktor adott szavával. Érdemes még hozzátenni: ennek a folyamatnak az lenne a vége, hogy kormányzati enklávé alakulna a Várból. Mindezt úgy, hogy a Városliget további beépítésének költségei az elmúlt hetekben is majd’ megháromszorozódtak. A Nemzeti Galéria áttelepítésére szánt költségek már most meghaladják a 70 milliárdot és hol van még a vége? Ennyi pénzből minden egyes budapestinek, a csecsemőtől az aggastyánig ingyenes koronavírus tesztet lehetne biztosítani, legalább kétszer.

A Fővárosi Közgyűlés elé ma olyan javaslatot terjesztek,

ami a programunknak, az elveinknek és az egy évvel ezelőtt kinyilvánított választói akaratnak felel meg. Ehhez minden körülmények között ragaszkodunk.”

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3646618838704269

kísértetjárta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük