Karácsony Gergely: a veszélyhelyzet nem lehet ürügy a választói akarat leradírozására!

Ha már nem segítenek, legalább ne akadályozzák a járvány elleni védekezést – nem az enyém a mondat, de mindennél jobban illik most ide, amikor a kormány lényegében el akarja vonni a demokratikusan választott polgármesterek jogköreit- írja Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán.

A parlament elé terjesztett kormányjavaslat arról szól,

hogy a közvetlen választói legitimációval rendelkező polgármesterek helyett a zömében rendőrökből, katonákból, olykor pártkatonákból álló védelmi bizottságok hozhatnak döntéseket. folytatódik a keserű hangvételű poszt. Sok baj van ezzel a javaslattal, de leginkább az, hogy emberek egészsége és élete múlhat rajta. Márpedig nincs az a hatalmi akarat, ami többet érne az emberéletnél.

A veszélyhelyzetben törvény írja elő,

hogy a közgyűlés, illetve a képviselőtestületek jogköreit a polgármesterek gyakorolják. Ezzel a helyzettel eddig csak fideszes polgármesterek éltek vissza.

„Békeidőben”

a főváros és a kerületek egy hónapban körülbelül 2-3 ezer határozatot hoznak. Ezek most, járványhelyzet idején olyan azonnali, gyors döntési helyzetekkel egészülnek ki, amelyek a kerületi egészségügyi ellátásra, idősgondozásra, szociális válsághelyzetek kezelésére, vagy akár a hajléktalan-ellátásra vonatkoznak. Most nem napok, hanem órák, néha percek alatt kell reagálni.

Ezt a felelősséget a választók októberben a polgármesterekre bízták.

A veszélyhelyzet nem lehet ürügy a választói akarat leradírozására. El nem tudom képzelni, hogyan lenne képes felelősen mérlegelni például egy kerületi szociális helyzet kezelését a szakmájában mégoly képzett katonatiszt, rendőrtiszt, vagy tűzoltó.

Nonszensz

A kormány ebben a munkában feladatokat szabott ugyan, de pénzügyi támogatást eddig semmilyen formában nem adott. Pedig a megnövekedett és hatalmas felelősséget jelentő feladataikat egyre csökkenő bevételekből kell ellátnunk.

Ez most nem egy katonai, hanem egészségügyi, szociális és gazdasági válság,

amelynek kezelésében a választói legitimációval, egyben helyismerettel rendelkező önkormányzatok és polgármesterek kiemelt szerepet kell kapjanak.

Mi pont azt akarjuk, amit éjjel-nappal minden csatornán a polgároktól kérünk: együttműködést.

Ha a mindennél fontosabból, a ránk bízott településeken élők egészségének és életének védelméből indulunk ki, nem lehet más út, csakis ennek a kormányjavaslatnak a visszavonása.

Forrás

figyu

Egy hozzászólás itt: “Karácsony Gergely: a veszélyhelyzet nem lehet ürügy a választói akarat leradírozására!

  • Avatar
    2020.04.01 - 13:28
    Közvetlen hivatkozás

    Mi ez, ha nem diktaTurhára való törekvés és még egy kérdés, szeretnétek a Soros által Budapestnek adományozott pénzt is magatokévá tenni, mert nektek a LOPÁS a az orgazmus?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük