Karácsony Gergely: kormány-merényletkísérlet az önkormányzatiság ellen

A járvány kitörése óta lassan nincs olyan hét, amikor a kormány ne követne el merényletkísérletet az önkormányzatok és az önkormányzatiság ellen.

A péntek este rendeletbe foglalt kormánymerénylet első áldozata Göd. Maximális szolidaritásom a gödiekkel, akiktől a kormány egyetlen tollvonással elvonta a nekik járó bevételek egyharmadát.

Ez a kormányrendelet fenyegetést jelent minden magyar városra,

a fővárosra ezúttal kisebb mértékben, mint például a megyei jogú városokra. Visszaélve ugyanis a rendkívüli felhatalmazással, a kormány bármelyik települést különleges gazdasági övezetté nyilváníthat, és amelyik településsel ezt teszi, onnan a saját bevételek jelentős részét kitevő helyi iparűzési adó bevételét a települési önkormányzat helyett a megyei önkormányzathoz irányítja.

Október óta van egy komoly különbség a megyei jogú városok és a megyei önkormányzatok között

Előbbiek közül 10 ellenzéki vezetésű, a megyei önkormányzatok viszont mind fideszes többségűek. Nem függetlenül attól, hogy a megyei jogú városok lakói a megyei önkormányzati listákra nem szavazhatnak a választáson. Hogy mit jelent ez?

Ha egy nagyvárost a kormány különleges gazdasági övezetnek nyilvánít, akkor az ott élőknek járó iparűzési adó bevételről nem az általuk választott – adott esetben ellenzéki – városvezetés, hanem az általuk soha meg nem választott fideszes megyei pártemberek dönthetnek.

Ez elveiben elfogadhatatlan, gyakorlatában példátlanul visszataszító

A kormányrendelet ráadásul újra csak a multikat szolgálja ki. A válság mikro-, kis- és közepes vállalkozások tízezreit hozta szörnyű helyzetbe, sok százezer ember veszítette el munkáját, egzisztenciáját, őket Európa leginkább szűkmarkú támogatási rendszere „várja”. A gazdasági válság kezelését ezeknek az embereknek a megmentésével kell kezdeni, nem a multik újabb kiszolgálásával.

A felhatalmazással visszaélő kormány legújabb rendelete ellen a tiltakozás minden formája indokolt, amelyről egyeztetést kezdeményezek a szabad városok polgármestereivel.

Forrás

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük