Karácsony Gergely levele Orbán Viktornak – mi a teendő, vagy legalábbis mi lenne! Frissítve a válasszal!

Karácsony Gergely egy eddig soha nem volt tárgyilagos hangvételű, csak a száraz tényekre fókuszáló nyílt levélben hívja fel Orbán Viktor figyelmét a járványhelyzet által megkövetelt legsürgősebb teendőkre.

Információ nélkül nem megy

A főpolgármester szerint az embereknek is nagy szükségük lenne az információkra, valamint arra, hogy a kormány ne hagyja ki az önkormányzatokat a védekezés folyamatából.

A levél második része tartalmazza azt a három pontot, amelyet Karácsony Gergely a legfontosabbnak tart a  járvány megfékezésére.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3581944865171667

Szakértők által is alátámasztva

“1. A Kormány által felkért szakértők éppúgy, mint az orvosi kamara szakemberei fontosnak tartják „az egyéni tesztelések azonnali bővítését, az ingyenes tesztek elérhetővé tételét az ország minden területén”. Talán miniszterelnök úrhoz is eljutnak jelzések arról, hogy sokak számára okoz megoldhatatlan terhet a tesztek kifizetése, pedig ezen munkahelyük megőrzése, gyermekeik iskolába járása múlhat. Nyilván egyetértünk abban, hogy egyetlen magyar sem veszítheti el munkahelyét, és egyetlen gyermek sem maradhat le az iskolában csak azért, mert a kötelező állami protokoll betartását anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé. Ezért kérdezem miniszterelnök urat, mit tervez a Kormány a tesztkapacitások bővítése és a hozzáférhető ingyenes tesztelés érdekében?

2. Egyre több oktatási intézményben okoz gondot a fiatalok körében terjedő járvány kezelése, az állami protokollok betartása. Ennek kapcsán Merkely Béla professzor, a SOTE rektora felvetette, hogy hasznos lenne ingyenes állami szűrést biztosítani a tanárok számára. A javaslatot támogatandónak tartom, kérem miniszterelnök urat is ennek megfontolására.

3. A kormányzati és más szakértők is felhívják a figyelmet, hogy a járvány második hullámának elején a fiatalok különösen érintettek, és ha többségük számára ez nem is okoz kórházi ellátási szükségletet, külföldi példák hívják fel arra a figyelmet arra, hogy 4-5 héten belül a fertőzés a fiatalabbaktól átterjedhet az idősebb korosztályra. Fontos lenne tudni, mit tervez a Kormány egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén.

Tájékoztatom miniszterelnök urat, hogy jelen levelemet a nyilvánossággal is meg kívánom osztani, bízom abban, hogy mielőbbi válaszának nyilvánosságához miniszterelnök úr is hozzájárul.

Tisztelettel: Karácsony Gergely”

Orbán Viktor délután reagált Karácsony Gergely nyílt levelére

A miniszterelnök szerint a főpolgármesternek megfelelő munkakapcsolatot kell kiépítenie a kormány operatív törzsével. A kormányfő a levelében biztosította Karácsony Gergelyt, hogy a budapesti intézkedéseket szigorító javaslat a főpolgármester bevonása nélkül nem kerülhet a kormány asztalára.

A miniszterelnök azt írta: az operatív törzs munkájának eredménye mindenki számára hozzáférhető, így “az önkormányzat, a főváros és a főpolgármester úr számára is”.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta a kormány operatív törzset működtet Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes vezetésével. A járvány kezeléséhez szükséges összes információt és szakmai tudást az operatív törzs gyűjti össze, s javaslatot tesz a kormánynak és a közegészségüggyel foglalkozó állami szerveknek, mit tegyenek, illetve mit ne tegyenek – olvasható a levélben. (forrás)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük