Karácsony: Gergely:„Tarlós már rég elvesztette főpolgármester-jellegét, ő Orbán budapesti helytartója”

Az MSZP–DK–Párbeszéd főpolgármester-jelöltje programbemutatót tartott Budapesten, az Anker’t Bárban ahol elmondta, hogy nem erős vezető akar lenni, hanem erős város vezetője. Karácsony Gergely programbemutatója, amelyen megjelentek a párbeszédeseken kívül az MSZP-sek és a DK-sok is. Ott volt szinte az összes polgármesterjelölt, de a Momentum ezúttal nem képviseltette magát.

„Olyan várost szeretnék, amely mindenkié. Egy mindenkiért, mindenki Budapestért!”

Tarlós ekézése, ezzel szemben majd Ő…..

Karácsony szerint Tarlós Istvánnak azért kell mennie, mert nem védte meg az iskolákat, kórházakat, nem védte meg a budapesti fákat, a Ligetet, nem védte meg a CEU-t, és nem védte meg a budapestieket a légszennyezettségtől, illetve az elszabaduló ingatlanáraktól sem.

És mit kaptak a budapestiek ezek helyett Tarlóstól? Karácsony szerint szemetet („Budapest soha nem volt ilyen mocskos.”) és patkányokat („Budapesten soha nem volt ilyen sok patkány az utcákon.”) Ráadásul

“Tarlós István juttatta Budapestet a NER fogságába”, (…) Tarlós már rég elvesztette főpolgármester-jellegét, ő Orbán budapesti helytartója”.

Új budapesti alkotmány

Karácsony ezután rátért arra, hogy szabadítani ki Budapestet a „NER fogságából”. Bejelentette, hogy felkéri a huszonhárom polgármesterjelöltet, hogy közösen alkossák meg Budapest alkotmányát, amely jelzi és számon kérhetővé teszi a közös értékeket. „Legyen Budapest a mi köztársaságunk.”

Karácsony ezután területenként sorolta, mit tartana kívánatosnak, és a vízió kifejtése közben egy-egy ígéretet is elejtett. Nézzük is címszavakban:

  • Egészséges Budapest: Meg kell előzni azokat a haláleseteket, „amelyeket jó szűrőprogramokkal meg lehet előzni”. „Budapesten a változás élet-halál kérdése.”
  • Zöld Budapest: „Ahol a Fidesz megjelenik, ott mindig kivágják a fát”; meg kell védeni a Városligetet, új közparkokat létrehozni; létre kell hozni Budapest legnagyobb zöldövezetét (a
  • Margitszigettől a római partig); megvalósítja Horváth Csaba ötletét, miszerint minden Budapesten születő gyerek kapjon egy fát.
  • Olcsó és színvonalas tömegközlekedés: elektronikus jegyrendszer kell; a 3-as metró ízig-vérig elbaltázott beruházás (nem lett gyorsabb, nem lett kényelmesebb, nem hosszabbították meg); eléri a ciklus végégi, hogy aki éves bérletet vásárol, napi 100 forintot fizessen.
  • Közbiztonság, köztisztaság: hiányzik a budapesti járőrök negyede, ezt pótolni kell.
  • Támogató Budapestet: a zuglói modell kiterjesztése (Zugló sokat tölt szociális támogatásokra, széleskörű gondoskodás).
  • Megfizethető lakhatás: „egyik legfontosabb dolgom lesz, hogy a mostani helyzeten változtassak”.
  • A tudás fővárosa: „Budapest nem törődhet bele, hogy elvegye az iskoláit; részt kell vállalni olyan programokban, hogy a gyerekek megkapják azt a tudást, amit az állami iskolában nem kapnak meg”.
  • A kultúra városa: legyen Budapest „a kreativitás fővárosa”; építeni kell a kulturális turizmusra; például a design kelet-közép európai központja lehetne Budapest.

Mindezt miből? Erre is gondolt az aspiráns….

Az anyagiakra térve Karácsony elmondta, hogy szerinte Tarlós válasza az, hogy

majd kér Orbán Viktortól.

Ezzel szemben Ő úgy tervezi, hogy a

budapestiek „erejére támaszkodna”.

Ez annyit jelent, hogy rákényszeríti (?)  a kormányt, hogy a budapestieknek fontos célokat finanszírozzák, ne azt, ami a Fidesznek fontos (példaként említette a Liget-projektet, a Orbán Várba költözését, illetve az olimpiát). Ez számítása szerint ezermilliárd forintot jelent, aminek elköltéséről megkérdezi a következő hónapokban budapestieket. El is indul egy új honlap, a Mibu.hu, amely a Mindenki Budapestért rövidítése.

„Itt elmondhatja mindenki, mire költené ezt a bizonyos ezermilliárdot.”

Karácsony azzal zárta a programbemutatóját, hogy nem erős vezető akar lenni, hanem erős város vezetője szeretnék lenni.

„Olyan várost szeretnék, amely mindenkié. Egy mindenkiért, mindenki Budapestért!”

Ezután már csak annyi volt a jelenlévők feladata, hogy játszanak egyet a főpolgármester-jelölttel. A társas arról szólt, hogy a meghívottak osztogathatták szét ezt a képzeletbeli ezermilliárdot.

Kis gubanc

A bemutató előtt maszkos fiatalok jelentek meg előregyártott tábláikkal és

„Karácsony – parkolási maffia”,

illetve

„Karácsony, hol az egy milliárd közpénz?”

tacepaókkal próbálták kihúzni a gyufát, ami nem sikerült nekik, de egy jó kis ellenzéki cicaharc-demonstráláshoz pont megtette az akció. Az index.hu újságírója szerint

Miután felfedeztem az egyik fiatal maszkja mögött Zaránd Pétert, Puzsér Róbert kampányfőnökét, nem maradt kétség, hogy a Puzsér–LMP–Jobbik oldal szervezte ezt a kis közjátékot.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük