Karácsony „kapitális baromságnak” tartja az új épületek felépítését a Városligetben

Az újonnan összeülő Fővárosi Közgyűlés egyik első döntése az lesz, hogy a Városligetben nem kaphat új épület építési engedélyt – közölte a megválasztott főpolgármester szerdán az Indexnek adott online követhető interjúban. Karácsony Gergely elmondta azt is, a bérletek árát csökkentené, felmondaná a fővárosi patkányirtási szerződést és már az alakuló ülésen visszavonatná a Római-parti mobilgáttal kapcsolatos döntéseket.

Nem adnak ki új építési engedélyt

A vasárnap megválasztott ellenzéki politikus a Liget-projektről elmondta, a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén módosítják a városligeti építési szabályzatot.

Ez a szabályzat nem teszi majd lehetővé, hogy a Városligetben új épület építési engedélyt kapjon – tette hozzá.

A Párbeszéd politikusa azt mondta, csak a sajtóhírekből tudja, hogy a Néprajzi Múzeum megkapta már az engedélyt, de a Nemzeti Galériának nincs engedélye.

Karácsony Gergely közölte, a projekt részeként megépült játszótérnek és az Olof Palme-ház megújulásának örül, de „kapitális baromságnak” tartja az új épületek felépítését.

Beszámolt arról is, hogy az első alakuló ülésen visszavonják a Római-parti mobilgát megépítéséről szóló döntéseket.

Az új főpolgármester élni fog vétójogával

Arra a felvetésre, hogy korábban stadionépítési tilalmat hirdetett, az új városvezető elmondta, a jelenlegi jogszabályok vétójogot biztosítanak a főpolgármesternek, ezzel élni is fog.

Karácsony Gergely a főváros patkányirtással kapcsolatos szerződésről azt mondta, jogszerű megoldást kell találni, az ő javaslata az, hogy bontsák fel szerződést és az új közbeszerzés lezárultáig bízzák meg a korábbi szolgáltatót a feladattal, arra hivatkozva, hogy közegészségügyi veszélyhelyzet van. A veszélyhelyzetet a katasztrófavédelemnek kell megállapítania – tette hozzá.

Egységes parkolási rendszert,

egységes koncepciót kell kialakítani a fővárosban – mondta. Szerinte a kerületek partnerségét kell megnyerni az egységes rendszer kialakításához. Jelenleg ugyanis ők üzemeltetik a parkolást, amelyből hatalmas bevételük van.

Elmondta, több önkormányzat kiszervezte a parkolás üzemeltetését; szeretné elérni, hogy fővárosi rendeletalkotással tiltsák meg, hogy a jelenlegi szerződéseiket a kerületek meghosszabbíthassák.

Karácsony Gergely azt monda, továbbra is szeretné elérni, hogy 14 éves korig ingyenes legyen a BKV, de egyelőre nem látják még a cég pénzügyi helyzetét. Ebben a költségvetési évben hatról hét évre emelik azt a korhatárt, amíg a gyermek ingyenesen utazhat a tömegközlekedésen – ígérte.

A tömegközlekedési bérletek árát csökkenteni akarják

Rögzítette azt is, hogy a bérletek árát nem emelik, sőt, csökkenteni akarják, mert szeretnék az embereket az éves bérlet megvásárlására ösztönözni.

A turisták által használt napijegyek esetében merülhet fel emelés – közölte.

A Lánchíd felújításáról elmondta, gyanítja, hogy Tarlós István (Fidesz-KDNP) távozó főpolgármester helyesen döntött, amikor leállította a felújításra kiírt pályázatot, mert az túl volt árazva. Megjegyezte, a 3-as metró középső szakaszánál is ez a helyzet. Pénteken lesz az első munkanapja, akkor tud ezeknek a közbeszerzéseknek utánanézni.

Kitért arra is, hogy a budai rakpartot jelenleg nem látja kiválthatónak, a pesti rakpartot azonban – első lépésként hétvégente – szeretnék lezárni és a gyalogosoknak, a bringásoknak odaadni. Hosszú távon azt szeretné, ha a pesti rakpartot teljes mértékben tehermentesíteni tudnák – közölte.

Lépésenként autómentesítik a belvárost

Karácsony Gergely szerint a belváros autómentesítését lépésenként kell megtenni. Amikor a P+R parkolók építésével és a forgalomcsökkentéssel úgy állnak, akkor a behajtási díjról érdemi társadalmi párbeszédet kell kezdeni.

Elmondta, a stockholmi modell mintájára átmenetileg vezetik majd be a dugódíjat, amely megtartásáról később népszavazás dönt.

Az ingyenesen az aluljárókban osztogatott Lokál című napilap sorsát firtató kérdésre azt mondta, az egyik első döntésként a BKV-t utasítani fogják a lappal kötött szerződés azonnali felmondására, és amennyire lehet, tiltani fogják ennek a gyűlöletkeltő propagandának a közterületi osztogatását is.

Javítani kell a hajléktalanok helyzetén

Karácsony Gergely elmondta, a BKK megmarad és a fővárosi cégvezetőket nyilvános pályázaton választják ki.

Szólt arról is, hogy már a mostani télen szeretne javítani a hajléktalanokat befogadó helyek állapotán, illetve megnyitni más lehetőségeket. Ebben az ügyben látványos előrelépést várni nem lehet. Reméli, hogy a ciklus végére sokkal kevesebb embernek kell utcán élnie – fejtette ki.

Pályázati alap a magánszínházaknak

A színházigazgatói pályázatokról elmondta, mindenki kitöltheti mandátumát, és nyilvános pályázaton választják majd ki az új igazgatókat. A tao-rendszer átalakítása után nehéz helyzetbe került magánszínházaknak pályázati alapot hoznak létre.

A Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP színeiben indult főpolgármester koalíciós kormányzásra készül, és elmondta, három vagy négy helyettese lesz.

Közölte, csütörtökön állománygyűlés lesz a Fővárosi Önkormányzatnál, ahol elmondja, mindenkinek lesz fél éve arra, hogy együtt dolgozzon az új vezetéssel, és ha annak végén úgy látja, tudnak közösen küzdeni a programja megvalósításért, mindenkinek lesz helye.

(Forrás: MTI)

megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük