Karácsony máshol

Ahány ház, annyi szokás, s e megállapítás vonatkozik a karácsony megünneplésére is. Van ahol a Mikulás hozza az ajándékokat, van ahol a gyerek Jézus. De a lényeg mindenhol ugyanaz: legyen együtt az egész család. Optimális esetben. Tekintsünk ki a világba, hol, hogyan ünnepelnek!

Láss csodát!

Svédországban a jó gyerekeknek a Mikulás egy manó segítségével osztja szét az ajándékokat. Résen kell azonban lenni, mert szakállas koboldok bújnak elő rejtekhelyükről, hogy apró csínyekkel bosszantsák a ház lakóit.

karacsony Kiváló védekezési mód van azonban ellenük: ha egy tál rizskását hagynak a padláson, azzal a manók csillapíthatják éhségüket és letesznek a lakók bosszantásáról. Karácsony reggelén a templomok égő gyertyákkal várják a híveket.

 

Írországban a gyerekek zsákot raknak ki a Mikulásnak, hogy abba tegye az ajándékokat. De hogy az ajándékozó öreg se maradjon éhen, az ajtó előtt rétest és egy üveg sört vagy whisky-t hagynak neki, a rénszarvasnak pedig néhány szál sárgarépát. Nem tekintik illetlenségnek, ha karácsonykor lóversenyre megy valaki, sőt, ilyenkor ez egy külön rituálé.

ir

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük