Karácsony: ha nem lesz előválasztás, biztosan nem leszek miniszterelnök-jelölt – és, ha lesz?

”Nincsenek miniszterelnöki ambícióim”, sőt, a „hátam közepére kínálkozik” egy ilyen kihívás – nyilatkozta Karácsony Gergely 2020 decemberében, mert akinek ilyen körülmények közt kell az országot irányítania, az nagyon nagy terhet vállal. Megjegyezte ugyanakkor, hogy egy politikus soha ne mondja, hogy soha.

Alapvetően az az érzésem, hogy a faszért hagytam magam rábeszélni erre a miniszterelnök-jelöltségre, sokkal jobb lett volna, ha el sem kezdem

– fakadt ki 2017 decemberében, pár hónappal az országgyűlési választás előtt Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje.

Noha ő mindig azt mondja, nincs ilyen ambíciója, egyre többen győzködik,

és a környezete szerint végül beadhatja majd a derekát. Van, aki szerint a helyzetéből következően ő vált az ellenzéki politika megtestesítőjévé, a nyomás pedig csak erősödni fog.

Ugyancsak Karácsony-mondás 2020 októberéből:

Karácsony Gergely elmondta, arra fogadna, hogy lesz előválasztás a miniszterelnök-jelölt személyéről. Egyfelől azért, mert nem látja, ki az a személy, akiről enélkül a pártok meg tudnának egyezni, másfelől fontosnak tartja, hogy az embereket is bevonják az érdemi politikába. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy ő maga nem fog elindulni a választáson.

„Több név is közszájon forog, szerintem jó nevek, de nagyon remélem, hogy lesznek újak is, és arra biztatok mindenkit, hogy akiben van ambíció, hogy az országot vezesse, induljon el. Bennem ma arra van ambíció, hogy Budapestet vezessem”.

Hogy hangzik mindez 2021 februárjában?

Saját esetleges miniszterelnök-jelöltségével kapcsolatban Karácsony a következőket mondta:

sok a nyitott kérdés, de ő csak akkor lesz miniszterelnökjelölt, ha lesz előválasztás. Ha valamilyen okból nem lesz előválasztás, akkor viszont biztos hogy nem.

Medgyessy Péter ugyanerről 2019 decemberében:

Medgyessy szerint az októberi önkormányzati választáson fordulat történt, és

“egy egészséges folyamat kezdeteként”

érte el eredményeit az ellenzék. Szerinte ugyanakkor nagy

nagy hiba lenne az ellenzék részéről, ha Karácsony Gergely főpolgámestert építenék fel miniszterelnöknek.

Szerinte éppen az a feladat, hogy az ellenzék megtartsa a fővárost,

“fel kell építeni olyan embereket, akik képesek az országot igazán vezetni. Nem tolonganak.”

Karácsonyról Medgyessy Péter azt mondta,

“a várakozásomhoz képest jobb a teljesítménye, határozottabb a fellépése”.

A pártelnökök már 2020 novemberben megállapodtak arról,

hogy legkésőbb október 23-án kiállnak a közös miniszterelnök-jelölttel és a 106 közös jelölttel.

A megkérdezett politikusok szerint ezzel nem csúsznak ki a határidőből:

lesz elég idő felépíteni közösnek a jelöltet. Az meg plusz előny, hogy a “legyilkolására”, megbuktatására is kevesebb idő jut.

A Horn Gábor vezette Republikon Intézet előállt egy előválasztási menetrenddel,

amelyben a járványhelyzet miatt azt javasolják, augusztus végén induljon a folyamat az aláírásgyűjtéssel (a miniszterelnök-jelölt 5 ezer, az egyéni jelölt 500 ajánlással szállhatna be). Javaslatuk szerint

szeptember utolsó hetében lehetne megtartani a szavazást, ami a miniszterelnök-jelöltek esetén kétfordulós lenne, ha egyik jelölt sem szerzi meg az 50 százalékos többséget.

Horn Gábor szerint ez a jelölt későbbi legitimációja miatt fontos.

Ugyanúgy, mint élesben, a két forduló között természetesen vissza lehet lépni. Mindkét forduló előtt tartanának nyilvános miniszterelnök-jelölti vitákat – ami Orbán Viktorral szemben biztosan nem lesz.

A vitás pontok

Eleve abban sincs megállapodás a pártok között, hogy mind a 106 körzetben legyen-e előválasztás. Van, aki szerint ez teljesen felesleges pénzpocsékolás, és ahol lehet, meg kell állapodni, más szerint a győztes képviselőt nem kell a ringbe küldeni. Az országgyűlési választásokat látva kétséges az is, hogy a pártok mindenhol ki tudnak-e állítani jelöltet, de Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint ott is érdemes előválasztást tartani, ahol csak egy induló van, hiszen a miniszterelnök-jelöltre mindenképp szavazhatnak. Nem állapodtak meg arról sem, hogy a pártlistára szavazzanak-e a választók. Horn Gábor tudomása szerint

“ez van a legkevésbé kitéve az asztalra”.

A Momentum például szeretné ezt, mert irányt mutat az országos listára, de tudomásunk van ódzkodó pártokról is. Az sem tiszta, kötelező lesz-e személyesen regisztrálni a szavazáson való részvételre. A Momentum ez ellen érvel, arra hivatkozva, hogy így a külföldön és a kistelepülésen élőket kizárhatják – nem mellesleg a fiatalok kedvét is elvehetik –, míg Horn Gábor szerint fontos lenne, hiszen így nagyobb eséllyel lehet kiszűrni a trollokat. De nemcsak a trollokat kell kiszűrni, hanem a vitatható – Bíró Lászlóhoz hasonló – jelölteket is: ennek a metódusán is dolgoznak a pártok. A részletekről csak akkor beszélnek majd, ha már mindenben megállapodtak.

Kreml

Mi lesz a párton kívüliekkel?

A 106 körzetben előválasztást szorgalmazó Mindenki Magyarországa Mozgalmat a pártok nem vonják be a döntésekbe. Márki-Zay Péter alapító a hvg.hu-nak azt mondta, korábban felmerült, hogy párttá alakulnak, akkor esetleg részt vehettek volna a tárgyalásokon, de erről végül letettek. Márki-Zay elsősorban azt akarta elérni, hogy a civil jelöltek a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelölésével indulhassanak az előválasztáson, amire szóban ígéretet is kaptak, később azonban az egyik párt megvétózta ezt.

Azzal, hogy Gyurcsány Ferenc javaslatára ragaszkodnak ahhoz, hogy minden civil jelölt előre nevezzen meg egy frakciót, amelyhez majd csatlakozik, “pártosítják” a civil jelölteket. A másik oldal azzal érvel, hogy így bebiztosítják magukat: ha egy-egy mandátumon múlik a többség, senkit se tudjon a Fidesz átcsábítani.

„Ha az előválasztásból kizárják a civileket, akkor azok majd 2022-es választáson indulnak el és értékes ellenzéki szavazatokat visznek el a közös jelöltektől.”

Előválasztás nélkül csak a véletlenen múlik majd, hogy ki nyer egy billegő körzetben, nem tudják kiszűrni a “kamujelölteket”, illetve az esélytelen ellenzékieket.

Kreml

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük