Connect with us

Kerítésen innen

Karácsony: ne az urnákat cügöljék, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tagjai menjenek a helyszínre

Karácsony: ne az urnákat cügöljék, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tagjai menjenek a helyszínre
Megosztás

„Na hát ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait”- kezdte Karácsony Gergely budapesti főpolgármester közösségi oldala bejegyzését, amiben leírta, mi az elvárása azért, hogy ez törvényesen és legálisan történjen.

„…erős garanciák kellenek!”

„A Kúria bírái, emberileg érthetően, nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapot, hanem inkább törvényi alap nélkül kiadták ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak. Az NVB-nek hat napja van harminckétszer annyi szavazólapot újra megszámolni, mint amennyit legutóbb, az érvénytelen szavazatok újraszámolásakor egy nap alatt átnézett.

Csak remélni lehet, hogy nem tör ki a káosz.

Ám legyen újraszámolás

De ehhez erős garanciák kellenek.

  • Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy a lezárt urnát vagy tárolódobozt ellenzéki választási bizottsági tagok jelenléte nélkül felbontják.
  • Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy urnát vagy szavazólapokat kontroll nélkül szállítgassanak a városban.

Különben újra megtörténhet az, mint legutóbb, hogy tisztázatlan körülmények között a fideszes kerületekben az érvénytelen szavazatok arányában két és félszer annyi új Vitézy-szavazót találtak, mint az ellenzéki kerületekben.

Számomra csak az az újraszámolási folyamat elfogadható tisztességesnek, hogy nem az urnákat és a szavazólapokat bontogatják és szállítgatják ki tudja hogyan a Nemzeti Választási Iroda székházába, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tagjai mennek ki a kerületi választási irodákban őrzött urnákhoz, ahol a választott és delegált tagok a köztisztviselők segítségével, de a sajtó nyilvánossága előtt maguk bontják fel az urnákat és kötegeket és végzik el az újraszámlálást.

A választási irodák tagjai a törvény szerint közreműködhetnek az újraszámolásban, de magát az újraszámolást a minden parlamenti párt részvételével működő választási bizottságnak kell végeznie.

Minden más megoldást választási csalási kísérletként fogok értelmezni!”

-fejeződik be a bejegyzés.

Kapcsolódó

Szerző