Karácsony: rágalmak ellen “szedjen” tényeket!

Karácsony Gergely szerdán jelentette be, hogy a fővárosi önkormányzat saját intenzív tesztelési programot indít, százezer antigénteszt beszerzését kezdik meg, a budapesti pedagógusokat és az oktatásban dolgozókat pedig ingyenesen szűrik.

Mindegy(?), hogy ki, csak szűrjön…..

A főpolgármester szerint erre azért van szükség, mert nemcsak, hogy kevés a teszt, de elfogadhatatlanul

lassan is érkeznek meg a a PCR-tesztek eredményei, a legtöbb szociális intézményben tíz napot is várni kell azokra, így nem lehet hatékonyan védekezni.

Több se kellett a nemzet kormányának….

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint egyáltalán nem igaz, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek.

Óriási tévedésnek és szakmailag teljesen megalapozatlannak tartja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a fővárosnak azt a döntését, hogy antigén tesztekkel szűrjék az embereket.

Közleményükben emlékeztettek: korábban a Fővárosi Önkormányzat antigéntesztek beszerzését jelentette be, és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt mondta, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek.

Az NNK szerint azonban az antigéntesztek nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatók tömeges, közösségi szűrésre sem,

mivel azok szervezetében, akik tünetmentesek, vagy még csak enyhe tüneteket mutatnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel „fals negatív eredményt mutat majd”.

A tesztelt ember tehát megnyugszik, hogy nem kapta el a vírust, közben pedig megfertőzi a környezetét.

<<< Friss híreink >>>

Az NNK szerint az antigénteszt használata a középsúlyos és súlyos tüneteket mutató pácienseknél javasolt, mivel a megbetegedés mértéke összefügg azzal, hogy mennyi vírus van a légúti váladékban.

Az antigénteszteknél nagyobb mennyiségű vírus és azon belül az antigén (vírusfehérje) jelenléte szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mutatni a fertőzést. A két teszt nem hasonlítható össze, ezért is készült külön eljárásrend az egészségügyi szolgáltatók részére – olvasható az NNK közleményében.

Karácsony Gergely közösségi oldalán válaszolt

Végtelenül szomorú, hogy a jelek szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központot is belerángatták a Fővárosi Önkormányzat ellen minden csatornán zajló lejárató kampányba.

Rágalmakra mi mindig tényekkel válaszolunk, úgyhogy lássuk a tényeket.

  • 1) A koronavírus-tesztelés állami feladat, de sajnos az állam botrányosan kevés tesztet végez. A Fővárosi Önkormányzat már eddig is több mint 50 ezer úgynevezett PCR tesztet végzett az állam helyett.
  • 2) Közismert, hogy az antigén-alapú tesztek kb. 96 százalékos megbízhatóságúak a PCR-tesztekhez képest. Viszont a töredékébe kerülnek és 15 perc alatt megmutatják az eredményt. Éppen ezért használja ezeket például a Magyar Mentőszolgálat is, Szlovákiában pedig az egész lakosságot ezekkel szűrték.
  • 3) A Fővárosi Önkormányzat tovább bővíti a PCR-tesztkapacitását, a saját intézményeink kötelező és rendszeres szűrését továbbra is ezekkel végezzük. De a jövőben antigén teszteket is beszerzünk, hogy segítsük a kiemelten veszélyeztetett munkavállalók, például a pedagógusok önkéntes és gyors tesztelését.

A kormány helyett tesszük mindezt. Sajnáljuk, hogy a kormány helyett elvégzett munkánkra kioktatás és félrevezetés a válasz.

trump

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük