Sorting by

×

Karas nem engedne Orbán zsarolásának

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem ért egyet a készülő szabályokkal, amelyek alapján könnyebb lenne kizárni egy nemzeti delegációt az EU Parlament Néppárti frakciójából. Ha szerdán elfogadják a módosítást, a Fidesz kilép. A magyar miniszterelnök ezt Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének írta meg.

Mi lesz ma?

Orbán Viktor levele – vasárnapi dátummal – a Twitteren jelent meg nyilvánosan. Orbán a levélben azt írta, tavaly év végén egy újfajta együttműködést javasolt Manfred Webernek, ehelyett viszont a képviselőcsoport a jelek szerint a belső szabályokat írná át, hogy megkönnyítse a fideszesek kizárását. Ez elfogadhatatlan, a visszamenőleges hatály pedig Orbánnál nem fér bele a jogállamiságba.

 

Karas, Orbán, dudálás, boldogság, felhívás

 

Orbán vezetői válságról beszél

Webernek írt levelében Orbán az EPP vezetői válságáról és a politikai irányválságról beszél.

„Ha a FIDESZ-t nem fogadják szívesen, akkor nem érezzük szükségesnek a parlamenti csoportban maradást.“

Az új szabályok szerint a felfüggesztett képviselők nem tölthetnének be pozíciókat sem az EP-ben, sem a frakcióban, nem vállalhatnának jelentéstevői megbízatást és nem kaphatnának pénzügyi támogatást a politikai csoporttól. De a korábbi javaslatokkal szemben nem fosztanák meg őket a felszólalási lehetőségektől a szakbizottságokban és a plenáris ülésen, mert az jogilag támadható lépés lenne.

A módosítást az Orbán-rendszert bíráló EPP-s képviselők kezdeményezték tavaly

Az események pedig azután gyorsultak fel, hogy Deutsch Tamás megsértette Manfred Weber frakcióvezetőt, mert egyik megjegyzését a Gestapó szlogenjéhez hasonlította. A frakció decemberben úgy döntött, hogy felfüggesztik Deutsch tagságát és megvonták jogosítványait. Pénteken Trócsányi László, a Fidesz–KDNP EP-képviselője kilátásba helyezte, hogy ha elfogadják az Európai Néppárt új működési szabályzatát, a döntést megtámadnák az Európai Bíróságon, ugyanis szerinte ez nem tisztelné a jogállamiságot.

Karas: „Nem hagyjuk magunkat zsarolni“

Az Európai Néppárt kereszténydemokrata és konzervatív pártokból áll. Ez a legnagyobb pártcsalád Európában. Ausztriából az ÖVP az EPP-hez tartozik. Az ÖVP európai parlamenti képviselője és parlamenti alelnök Othmar Karas vasárnap postai úton visszaküldte Orbánnak:

„Nem hagyjuk magunkat zsarolni! A tervek szerint szerdán módosítják az eljárási szabályokat.”

Az EPP évek óta küzd a FIDESZ-szel és Orbánnal, aki saját szavai szerint az „illiberális demokrácia” mellett áll. A FIDESZ EPP-tagsága az EPP-ben 2019-ben felfüggesztésre került – többek között az EU alapvető értékeinek állítólagos megsértése és az EPP-alapú, az Európai Bizottság akkori vezetője, Jean-Claude Juncker elleni verbális támadások miatt. A FIDESZ képviselői továbbra is az EPP képviselőcsoportjához tartoznak.

ORF.at/Agenturen

Legfrissebb!!!

Karas, Orbán, figyelmeztetés

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.