Kásler, a láncdohányos – Amikor az ateista imádkozik…

Kásler Miklós 68 évesen került az egykori KISZ-vezetőkből álló államigazgatásba, közvetlen politikai tapasztalata nem volt, intézményesen a Szegedi Egyetem Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) titkáraként volt ehhez a legközelebb, még hallgatóként.

A diploma után a városban kezdett sebészként dolgozni,

majd 1981-ben került az Onkológiai Intézetbe. Egy úttörőnek számító terület, a feji-nyaki rekonstrukció lett a szakterülete, de az elsők között kezdett lézersebészettel is foglalkozni. 1992-ben sebészként lett a korábbi őrültek háza helyén működő budapesti Kékgolyó utcai intézmény főigazgatója, amit azóta is, negyedszázada irányít.

Az egyik kollégám, a napilap szakírója az

„elismert szakember, a híres orvos”

hiteltelenségéről számolt be:

„Kötelességünkről beszélt, azaz, hogy mi újságírók, egészségügyi szakemberek is hívjuk fel olvasóink figyelmét a betegség(ek) megelőzésének fontosságára. Legyünk hitelesek, az intézet munkatársai pedig ehhez majd megadnak minden segítséget, ígérte, kollégái nevében. Naprakész irodalmi adatokat, külföldi és hazai tudományos cikkeket bocsátanak rendelkezésünkre, sőt, saját megszólalásaikat is a cél érdekébe állítják. – Kásler Miklós vitte a szót, és eközben már a második cigarettáját szívta – pedig még csak 10-15 perce kezdődött meg az esemény. Odaszóltam a mellettem ülő sajtómunkásnak, „figyelj, mikor gyújt rá a harmadik cigarettára, mert akkor mondok valamit”.

Még egy darabig beszélt a főigazgató,

majd átadta a szót egyik munkatársának, s a tájékoztató folytatódott, mintha minket kellett volna meggyőzni arról, hogy dolgunk a prevenció (a megelőzés) népszerűsítése, mert csírájában kell elfojtani a bajt, és mennyivel olcsóbb is ekkor beavatkozni, mint kifejlett állapotában kezelni a betegséget. Nem jött még el a kérdezés ideje, mégis, nagyon látványosan feltettem a kezem, mintha sürgősen valami igen-igen fontosat kellene kérdeznem – ugyanis Kásler dr. rágyújtott a harmadik cigarettájára.

Az esemény szóvivője türelmetlenül ugyan, de megadta a kérdezés jogát. Felálltam, s látványosan elkezdtem magam előtt összepakolni a jegyzeteimet.

„E pillanatban nincs mit kérdeznem, csak közlendőm van. Bejelentem, hogy én most elmegyek, nem kívánom tovább hallgatni szavaikat. Nem tartom ugyanis elfogadhatónak ezt a helyzetet, hogy minket győzködnek a rák megelőzés fontosságáról, miközben az intézet első számú vezetője – még itt és most is – láncdohányosként viselkedik. A megszólalók minden szava álságos, nincs semmi hitelessége annak, hogy a lakosság egészségéért dolgoznának. Ezért tiltakozásképpen én most elmegyek.”

Kásler Miklós főorvos-főigazgató kissé értetlenkedve nézett szét a sajtótájékoztató résztvevő között…, majd kis szünetet kért és kivonult a teremből.

Szentirmay Zoltán, a Magyar Onkológus Társaság leköszönt elnöke példaként egy személyes tapasztalatát említette: egyes tüdődaganatok esetén egy génmutáció érzékennyé teszi a daganatot bizonyos kezelésekre. Amikor azonban több mint nyolcvan ilyen daganat betegkövetési adatait áttekintették, nem találtak semmiféle kedvező hatást a pácienseknél. Kiderült: a betegek mindössze öt százaléka kapta meg a megfelelő kezelést az Országos Onkológiai Intézetben.

A krónikus pénzhiány következtében

egy-két csúcsintézettől eltekintve a patológiák infrastruktúrája nagyon korszerűtlen. Dr. Kásler idején kifogástalanul csak az intézmény kápolnája működött… – Az ilyen kórházakban, amelyekben a patológia feltételei azt nem teszik lehetővé, nem is volna szabad daganatos betegeket kezelni. Ez mégis megtörténik, aminek következtében azonos betegségben szenvedők túlélési esélyei intézményenként nagyon eltérőek. – A nem megfelelő kezelés mindig a költségek jelentős növekedésével jár, ami nemzetgazdasági szinten százmilliókban mérhető.

Kollár Erzsébet,
a Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete
alapító tagja

Ha azt gondolta, hogy nem süllyedhetünk tovább, tévedett – Kásler, a súlyosbító körülmény

A Balog-pótló Kásler Miklós: a halálos betegségeknek jó 70-80%-át a Tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük