Sorting by

×

Kásler a “Szent László, a lovagkirály” rockopera arcának állt

Kásler Miklós figyelmét fontos feladatairól nem először vonja el a nemzet kulturális nevelése. Februárban kéthetente megjelenő lapot alapított Országút címmel 374 közmillióért, majd  8 millió forint közpénzt ítélt meg az P. Management Szolgáltató Kft.-nek az Edda koncertjének megvalósítására. Most hétfőn a Szent László, a lovagkirály című rockopera sajtótájékoztatóján ütötte fel a fejét.

“Szent László életét bemutatni igazi kihívás”

Abból ítélve, hogy Kásler doktor neve fémjelzi a készülő produkciót, feltehető, hogy a kormány megtámogatta a létrejöttét jópár közmillióval. Hogy mennyit szavaztak meg a Pintér Tibor vezette Nemzeti Lovas Színház nagyszabású produkciójának, egyelőre még nem publikus. Az EMMI által kiadott sajtóközleményben így írnak a készülő produkcióról:

“A Szent László, a lovagkirály rockopera létrehozói rendkívüli vállalkozásba kezdtek – mondta videóüzenetében Prof. Dr. Kásler Miklós a Nemzeti Lovas Színház nagyszabású produkciójának sajtótájékoztatóján. A tárcavezető beszédében felidézte az uralkodó szellemi és erkölcsi örökségét, spirituális nagyságát, valamint a kereszténységért vívott hősi hadjáratairól is szólt.

Szent László a magyar történelem egyik legnemesebb, legspirituálisabb, ugyanakkor a legföldibb uralkodója volt

Ahogy Prohászka Ottokár fogalmaz, ő hitelesítette Szent István művét, a kereszténységet benne ismerte meg a magyarság, mert Szent László testesítette meg a magyar nép ősi hagyományait, a vitézséget, a nemességet és a szakralitást, amelyet nagy fejedelem ősei képviseltek itt a földön – mondta köszöntőjében a miniszter.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy

Szent Lászlót a maga korában a létező legszebb jelzőkkel díszítették, úgy mint miles Chirsti, vagyis Krisztus katonája vagy athleta Christi, magyarul Krisztus bajnoka. A saint giles-i apát úgy jellemezte, mint elegantissimus rex, a legelegánsabb király, pedig ő ismerte a pápát, ismerte a német-római császárt, a francia királyt és a kor nagy uralkodóit.

A videóban kitért arra, hogy a magyar történelem egyik legkiválóbb hadvezére nyolc hadjáratot vezetetett és mind a nyolcat meg is nyerte

Emellett megállította a népvándorlás utolsó hullámait és lezárta a 11. században végig húzódó német-római-magyar háborúkat. Megteremtette az új magyar harcmodort, beépítette a páncélos éket a régi, tipikusan sztyeppei–nomád harcművészetbe, ugyanakkor ő volt a világtörténelem első lovagkirálya – mondta, majd emlékeztetett mindenkit arra, hogy Szent László nemesítette meg azt a harcot, amit Krisztusért, a hitért lehet vívni. Hozzátette, hogy számos legenda maradt meg Szent Lászlóról a nép körében, a krónikákban és híre elterjedt egész Európában.

A föld és az ég közötti összekötő kapocsként a népét átemelte egy új szakralitásba. Szenté avattatta elődjét Istvánt, Imrét, a zobori remetéket, majd őt is szentté avattatta III. Béla egy évszázad múlva III. Celesztin pápa által

– idézte fel a miniszter, majd kiemelte, hogy a középkor legnagyobb zarándokútja Szent László sírjához vezetett.

Mindig amikor a magyarság nagyon nagy bajban volt, fohászkodhatott Szent Lászlóhoz, és László mindig segített

– közölte, majd példának hozta fel Lackfi Endre és a magyar sereg történetét, akiket 1345-ben, a harmadik tatár betörés idején egy ismeretlen érclovas, feje felett a mennyek királynőjével segítette a győzelemhez.

Ezt a spiritualitást, ezt az életet, ezt az életfelfogást a mai korban bemutatni úgy, hogy azt meg lehessen érteni, az igazi feladat, igazi kihívás.”

A fenti grandiózus terv fontosságát nem vitatva, biztos, hogy ez a legfontosabb dolog, amire közforintjainkból költeni kell? Kerülve a demagógia látszatát, nem lehetne Kásler miniszternek felszabadult energiáit -miután Pintér belügyérhez került tárcája feladatainak nagy része– arra fordítani, hogy kör benéz picit, hátha megakad a szeme valamin, ahol elkélne pár millió?

figyu

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.