Kásler asszisztált, Szlávik beadta: túlvagyunk az első koronavírus-vakcina szurin!

Kásler Miklós is jelen volt a nagy eseményen, miközben a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa beadta az első koronavírus elleni oltást.

Mint arról korábban már beszámoltunk, megérkezett Magyarországra az első koronavírus elleni vakcinaszállítmány. Nem sokkal később az oltóanyag, valamivel reggel 9 óra előtt a Dél-Pesti Centrumkórházban elérhetővé is vált. Az állami hírügynökség képén Szlávik János infektológus főorvos beoltja a koronavírus elleni oltóanyaggal Kertész Adrienne osztályvezető főorvost a Dél-pesti Centrumkórházban. Magyarországon ő kapta meg az első oltást.

Kásler-Szlávik páros beadta…

Eredetileg december 27-én kezdték volna meg az oltásokat, de nem vártak addig, és már ma beindult a folyamat. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa kapta meg azt a megtiszteltetést, hogy beadhassa az első koronavírus elleni oltást Magyarországon – tudósított a miniszter közösségi oldalán.

“Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa a jelenlétemben adta be Magyarországon elsőként a koronavírus elleni vakcinát. Nem sokkal az oltóanyag-szállítmány beérkezését követően az oltási tervben foglaltak szerint egy frontvonalban szolgáló orvos kapta meg a koronavírussal szemben védettséget adó szert.”

Ezek a legfontosabb tudnivalók, kezdjük azzal, amit mindenkinek érdemes tudnia vakcinafronton:

 • Az oltás önkéntes és ingyenes lesz.
 • December 27-én kezdik meg az Európai Unióban elsőként engedélyezett Pfizer-BioNTech vakcinával, de az eleinte kevés megérkező adagot oltási rend szerint adják be, és az egészségügyi dolgozókkal kezdik. (Frissítés: az első oltásokat már 26-án beadták.)
 • A további sorrend a mennyiség bővülésétől is függ, de a Vakcinainfo oldalon vagy az idősebbeknek levélben lehet és kell regisztrációval jelezni az igényt.
 • Országszerte lesznek oltási pontok, de ezek pontos helye még nem ismert.
 • Bár ebből volt némi félreértés, az ígéret szerint választani lehet majd az oltóanyagok közül, ha több gyártó terméke is megérkezik.
 • A különféle oltások közül van, amelyikből egy, és van, amelyikből két adagot kell beadni a teljes elérhető védettség kialakulásához. Az első körben engedélyezett Pfizer-BioNTech vakcina kétrészes.
 • Felléphetnek bizonyos enyhe reakciók az oltás helyén, de bármi, ami ennél komolyabb lehet, nagyon ritka.
 • A felmérések szerint egyelőre nagyon alacsony az oltási hajlandóság, pedig a társadalom védettségéhez és a vírus visszaszorításához a lakosság legalább 60 százalékos részvételére lenne szükség.

Első körben kisebb mennyiség érkezik a Pfizer-BioNTech vakcinából.

Müller Cecília országos tisztifőorvos tízezres nagyságrendről, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont 5500 adagról beszélt, úgyhogy inkább a Pfizertől is megkérdeztük, pontosan hány adag vakcinát szállítanak év végéig Magyarországra.

„Az Európai Bizottság korábbi bejelentése értelmében minden EU-tagállam megkapja az első vakcinaadagot 2020. december 26-án. Ez egységesen, minden tagállamban két szállítódoboznyi adag oltóanyag (9750 adag). További szállítások a december 28-i héten várhatóak, a szerződésben foglalt feltételeknek megfelelően”

Az első szállítmányból az Egészségügyi Világszervezet ajánlását követő oltási rend szerint

először az egészségügyi dolgozók beoltása kezdődik meg a Dél-pesti Centrumkórházban, illetve további négy helyen: az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Semmelweis Egyetem egyik klinikáján, a nyíregyházi Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházban és a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban.

Az egészségügyi dolgozókat az idősek és a krónikus betegek, azaz a leginkább veszélyeztetett csoportok fogják majd követni

A további sorrend nem ismert, de szóba jöhetnek még a szociális otthonok lakói és dolgozói, illetve „azok az emberek, akik az adott ország működéséért felelnek”, vagyis a rendőrök, a katonák és a köztisztviselők.

A későbbi sorrend meghatározásában fontos, hogy elindult a Vakcinainfo nevű kormányzati oldal, amelynek a funkciója a – némileg ellentmondásos – tájékoztatás mellett az is, hogy itt lehet regisztrálni annak, aki beoltatná magát. (A 60 év felettiek postai levelet is kapnak a regisztrációhoz.) A regisztráció még nem kötelez senkit semmire, de szükséges ahhoz, hogy számoljanak az illetővel, ha majd szélesebb körben is elérhetővé válik az oltóanyag. December 22-ig 300 ezren regisztráltak.

szilveszter

Egy hozzászólás itt: “Kásler asszisztált, Szlávik beadta: túlvagyunk az első koronavírus-vakcina szurin!

 • Avatar
  2020.12.27 - 18:57
  Közvetlen hivatkozás

  Eddig is Magyarország szêgyen foltja volt a diktátor,most bizonyította ,hogy mêg gyáva is,Neki kellett volna elsőkênt beoltatnia magàt . Finoman fogalmaztam mert nem akarok az ő szintjêre süllyedni !!!!!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük