Kásler bácsi? Utazhatok “kerítésen kívülre”? – engedélyt kell kérni Kásler Miklóstól annak, aki egészségügyi végzettséggel külföldre akar menni?

A kormány veszélyhelyzeti rendelete alapján mindenkinek engedélyt kell kérnie Kásler Miklóstól, aki egészségügyi végzettséggel külföldre akar menni, akkor is, ha a magánegészségügyben vagy külföldön dolgozik – írta az azonnali.hu.

Disszidálás újratöltve?

„Nemcsak, hogy zavar és aggódom a külföldre való utazást miniszteri engedélyhez kötő rendelkezés miatt, de ennek hatására eldöntöttem, hogy a magyar egészségügyet mindörökre elhagyom.

Sosem éreztem magam még ennyire megalázva, alapvető jogaimtól megfosztva. Az, hogy ezt az állapotot még mindig fenntartják, egyenesen botrányos”

– így fakadt ki egy, az Azonnalit megkereső, a magánegészségügyben dolgozó orvos amiatt, hogy a veszélyhelyzet alatt orvosként nem hagyhatja el az országot, csakis Kásler Miklós külön engedélyével.

Mi van…?

Még a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetésekor rendelte el a kormány, hogy bizonyos, a járványhelyzet kezelésében kulcsszerepet játszó ágazatokban miniszteri engedélyhez kötötten lehessen csak külföldre utazni. Így engedély nélkül nem hagyhatta, és jelenleg sem hagyhatja el az országot csak úgy az, aki a hon- és rendvédelem területén, a NAV kötelékében, vagy kormányzati tisztviselőként dolgozik, illetve akinek egészségügyi végzettsége van.

Erre a kormánynak meg is van a lehetősége

az 1997. évi egészségügyi törvény értelmében, amely kimondja, hogy

„egészségügyi válsághelyzetben – a Magyar Honvédség, a honvédelmi szervek, a rendvédelmi szervek egészségügyi szolgáltatóinál dolgozók kivételével – bármely egészségügyi dolgozó más egészségügyi tevékenység ellátására (…) kirendelhető”.

Praktikusan ennek feltételeit teremti meg, ha az egészségügyért is felelős EMMI-miniszter, Kásler Miklós mérlegelheti, hogy a járvány idején kit enged külföldre, és kit nem az egészségügyi dolgozók közül.

Az eredeti kormányrendelet ugyanakkor március 27-én hatályát vesztette,

miután a Fidesz – a parlamenti ellenzék ellenállása következtében – csak március 30-án tudta elfogadni a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló felhatalmazási törvényt.

A kormány azonban nem hagyta sokáig nyitva a kiskaput, és április elsején már el is fogadta ugyanazt a szöveget a külföldi utazási korlátozásokról azzal a különbséggel, hogy – az ún. felhatalmazási törvénnyel összhangban – a korlátozás egészen a veszélyhelyzet feloldásáig hatályban marad.

Ami pedig hamarosan meg is fog történni, ha hihetünk a kormányzati ígéreteknek

Amennyiben így lesz, a veszélyhelyzet végével az április elseji kormányrendelet is rövidesen hatályát veszti, abban azonban közel sem lehetnek biztosak az egészségügyi dolgozók, hogy újra szabadon utazhatnak: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Azonnali kérdésére a május 21-i kormányinfón leszögezte,

számítanak arra, hogy egyes veszélyhelyzeti intézkedéseket törvények útján továbbra is fenntartanak. Hogy a fenti ágazatokban dolgozók külföldi utazásának korlátozása is e tárgykörbe esik-e, arra nem tért ki.

De még ha az orvosokra vonatkozó utazási korlátozást el is engedi nyárra a kormány, a járvány esetleges második hullámában újra felvetődhet a kérdés, és újra kiütközhetnek az elmúlt két hónap problémái.

Bővebben ide kattintva olvashat a témáról.

zápor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük