…ha bármelyikünk kidől, akkor még ennyi ellátás sem lesz…! – Egy gyakorló háziorvos reakciója a “Kásler-Müller diktátumra”

Kásler Miklós,  az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője kötelező érvénnyel és bírság belebegtetésével elrendelte a betegek mindenkori visszahívását és elrendelte, hogy a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”. Lehetőség szerint  rendelőben, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol”. Egy gyakorló háziorvos leírta nyilvános közösségi oldalán, mit gondol a fentiekről.

“Pár gondolat Kásler miniszter úr új szabályaihoz, munkavégzésünkhöz, oltásokhoz

Teszt bárhol

– a rendelő csak abban az esetben alkalmas a tesztelésre, ha minden hozzánk forduló képes azt elfogadni, hogy az első pozitív teszt után bezárjuk arra a napra a “boltot” fertőtlenítésig. Ezt a szabályt is miniszter úr írta alá, csak bonyolultabban van megfogalmazva.

Az utca vagy a beteg lakása akkor alkalmas covid tesztre, ha valaki addig beül a helyemre. Ugyanis betartva a vonatkozó miniszteri utasítást minden egyes teszt után hazamegyek majd kifertőtleníteni a ruhám és a kocsim, miután a kormányhivatal által kirendelt 2 db védőruházat elfogyott. Ugyanis nem mehetek be a következő beteghez “lehet hogy kontaminálódott” (védő)ruházatban.

Persze ezeket meg lehet(ne) szegni, de nekem nincs bátorságom kiválasztani mit lehet és miért büntetnek meg, vagy perelnek majd be.

Mindenki megvizsgálása

– a bármilyen felső légúti fertőzéssel hozzánk forduló betegek mindenféle kontroll nélküli megvizsgálása ellentétes azokkal a szabályokkal, amelyek előírják a dolgozók és a többi beteg megfertőződési esélyének nullára csökkentését a rendelőben. Szintén miniszter úr írta alá ezt is.

Azt csak úgy zárójelben mondom, hogy ha bármelyikünk kidől, akkor még ennyi ellátás sem lesz…

Visszahívás

sajnos nem jegyez fel a telefon bejövő hívószámokat. Amit fel tudunk venni azt intézzük telefonon. Emailben is folyamatosan elérhetőek vagyunk.

Éjszaka már nem és a tegnapi állami fenyegetőzés után nem is leszünk elérhetőek munkaidőn túl.

Tegnap beígértek egy karcsú 5 milliós büntetést, ha nem pénteken és szombaton oltunk, így muszáj lesz úgy alakítani a munkarendet, hogy ez meg tudjon történni. Kockázatos lett volna, ha a január 6.-i csütörtöki oltás után nem marad “érdeklődő” és emiatt meszelnek el. Nincs ugyanis ennyi pénzem eltéve erre a célra.
Ugyanakkor 2 év szívás, rengeteg oltás beadása után annyira erősre sikeredett a megfogalmazás, hogy sokan a felmondásukat fontolgatják. Bevallom én is elgondolkodtam rajta, de megvárom milyen folytatása lesz ennek a sztorinak januárban.

Semmiképpen nem szeretnék politikai vonalra terelődni, mert semmi dolgom ott, ugyanakkor ennyi magyarázat a megjelent újságcikkekre és mai kérdésekre talán még belefér. Kommenteket kérem ne írjon senki, ne kelljen este moderálgatnom!

Napi munka

Csak hogy mindenki értse, mert ma is volt belőle félreértés: Mi odabent dolgozunk. Gyakorlatilag folyamatosan. A napi menü kb így néz ki:

  • 20-50 befutó email, ennek 60 százaléka receptírás, ami kb 1 perc, a komplexebb dolgok még a sokszor 2 mondatos válaszok ellenére is hosszabbak
  • 70-120 bejövő telefon, ennek kb fele coviddal kapcsolatos ügyintézés, ami átlagosan 3-10 perc közötti munka.
  • Napi 20-30 bejövő beteg, zömében komplexebb problémákkal. A nem szűnő ízületi fájdalmaktól kezdve elcsúszott magasvérnyomáson és kisiklott cukor anyagcserén át a szívelégtelenség különböző stádiumaiig. Ezekhez kell gondolkodni. Áttekinteni az eddigi adatokat, sz.e. vizsgálni, vizsgálati és terápiás tervet készíteni, esetleg ezekről a számítógépbe is valami memót készíteni, hogy ne csak az én fejemben létezzenek ÉS megpróbálni elmagyarázni a betegnek mit és miért csinálnék, csinálok. Eközben szoktak hívni, amikor nem vesszük fel a telefont és csöngetni, amikor senki nem nyit ajtót. Amikor magyarázok, akkor a nővér már általában vagy adminisztrálja még amiket elmondtam, vagy valami más feladatot csinál, recepet ír, telefont vesz fel – és nem tud adni engem.

Szóval türelem!

A kötelező pénteki és hétvégi oltási napot pedig akkor fogjuk kihirdetni, amikor sikerül megegyezni a jelenleg szabadságon lévőkkel, a takarítónővel és minden érintett személlyel, hiszen a mi szurkálós munkánk érinti például az ügyelet, a takarítók és sokak munkáját is.”

A fotó illusztráció.

 

...ha bármelyikünk kidől, akkor még ennyi ellátás sem lesz...! - Egy gyakorló háziorvos reakciója a "Kásler-kötelezésre"

3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük