Kásler: lesz Magyarságkutató Intézet

Egészségügyi államtitkára nincs az országnak, viszont eredetkutatással foglalkozó hivatala igen.

Hosszú interjút adott a kultúra és az egészségügy területeiről a Magyar Időknek Kásler Miklós. Az Emberi erőforrások minisztériumát vezető miniszter szerint az, hogy Nagy Anikó államtitkár rekordsebességgel hagyta ott az egészségügy államtitkári posztját csak azzal indokolható, amit ő is mondott: mert a gyermekekkel szeretne foglalkozni.

Van már jelöltje, árulta el, de „tekintettel arra, hogy nagy a kihívás, az új egészségügyért felelős államtitkár vezetésével a területnek egy rendkívül erős, stabil, hatékony csapata lesz.” Arra kérdésre, hogy valóban átnyúlt-e Nagy fölött, és utasította a Kardiológiai Intézet igazgatóját arra, hogy rúgja Székely Lászlót, azt válaszolta, hogy „ez tételesen nem igaz. Nem avatkoztam az ügybe, és amikor értesültem a történtekről, akkor is az országos tiszti főorvost kértem fel a vizsgálat lefolytatására.”

A miniszter szerint meg kell szüntetni egyesek túl nagy befolyását a kultúrában

Prőhle Gergely kirúgását elintézte annyiban, hogy „pályázatot írtunk ki, és az lesz a nyertes, akinek a munkáját a szakmai bírálóbizottság a legjobbnak ítéli.” Majd Kásler kijelentette: „magam kultúrharcot nem érzékelek, de az biztos, hogy mindenfajta túlzott befolyást meg kell szüntetni.”

Szerinte az a túlzott befolyás, hogy „az elmúlt évtizedekben gyakorlattá vált, hogy egyesek megmondták, ki a tehetséges és ki nem az.

Bejelentette, hogy a napokban a kormány elé kerül a javaslata a Magyarságkutató Intézetről

Szerinte „a történészek, régészek, nyelvészek, néprajzkutatók, antropológusok és más tudományágak képviselői ma elbeszélnek egymás mellett. Amit az egyik tudományág bizonyít, azt a másik nem veszi figyelembe.

Egy intézményben, meghatározott célok mentén kellene folytatni a kutatásokat, és a legmagasabb szintű tudományos igényességgel szintetizálni az eredményeket. Ezzel véget vethetnénk a régi türk-finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelveredetvitának, és fény derülhet a tudományosan megalapozott valóságra.”

(Forrás: 444)

Kapcsolódó:

Káslert semmibe véve, egyenes az Orbán-Áder párosnál mondott le az egészségügyi államtitkár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest