Kásler Miklós: Mátyás királyt össze lehet rakni… – csak nehogy egy újabb „Pozsonyi csata” legyen a dologból

Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter miután itthon már minden faladatával végzett, átruccant a horvátországi Lepoglavára, hogy a pálos kolostorban fényt derítsen a Hunyadi család származására. A Magyarságkutató Intézet ugyanis most vizsgálja az 1504-ben itt eltemetett Mátyás király fia, Corvin János herceg, illetve 1505-ben, elhantolt fia Corvin Kristóf mardványait.

Így meghatározható a család csak férfiak között öröklődő génszakasza…

Kásler Miklós az oldalára feltöltött videón azt mondta:

„Az itt tartózkodás magyarázata az, hogy itt temették el Corvin Jánost, Mátyás király természetes gyermekét, akinek ha meg tudjuk határozni a jellegzetes, csak férfiak között öröklődő génszakaszát, az úgynevezett haplocsoportot, az eredmény birtokában meg tudjuk határozni a Székesfehérváron lévő osszáriumban lévő csontok közül.

Mátyás királyt össze lehet rakni. És el lehet temetni Mátyást ott, ahol nyugodni akart, és egy nemzeti kegyhely egyik dísze lehet.”

Az egykori székesfehérvári bazilikában 15 királyt temettek el, de 1543-ban megszálló törökök, majd később a várost visszafoglaló császári zsoldosok kirabolták a sírokat a csontokat szétdúlták, kidobálták. A később megtalált maradványokat most egy közös síremlékben őrzik.

VIA 444.hu

késelő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest