Kásler minden felelősséget rátol az “eltanácsolt betegek” kezelőorvosaira – ők pedig tűrik!

A kórház és a kezelőorvos felelőssége, hogy senki ne maradjon ellátatlanul. Ha egy kórház nem tudja megoldani az összes beteg ellátását, gondoskodnia kell arról, hogy más, azonos profilú intézményben helyezzék el a betegeket, akiknek nem lehet megoldani az otthoni ápolását – ez Kásler Miklós EMMI-miniszter iránymutatása.

Kásler határozottan visszautasítja „kirakják az öreg embereket meghalni”

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma határozottan visszautasítja azt, az egyes médiumokban terjedő hazug vádat, hogy a koronavírus-járványra való felkészülés kapcsán a kórházak „kirakják az öreg embereket meghalni”.

“Prof. Dr. Kásler Miklós március 16-án miniszteri utasításban hívta fel a kórházak vezetőinek figyelmét arra, hogy a veszélyhelyzet idején is el kell végezni minden olyan beavatkozást, vizsgálatot, műtétet, amelynek hiányában a beteg életveszélyes állapotba kerülne, vagy amelynek elhalasztásával maradandó egészségkárosodást szenvedne”

– írják az EMMI mai közleményében.

Szempontok

Eszerint 62 egészségügyi szakkollégium szakmákra bontva elkészítette, hogy mely szempontok szerint lehet haza bocsátani a kórházak valamennyi osztályáról, így a krónikus és a rehabilitációs osztályokról is a betegeket. A kezelőorvosoknak ezekhez a szakmai iránymutatásokhoz kell tartaniuk magukat, amikor döntenek egy-egy beteg hazabocsátásáról, és csak olyan betegeket engedhetnek haza, akiknek az ápolása otthon is megoldható a család, az önkormányzat, a házi segítségnyújtás révén.

A legfejlettebb országok közül Angliában, Németországban, Ausztriában is bevonták a rehabilitációs kórházakat, osztályokat a koronavírus-fertőzött betegek gyógyításába – hívják fel a figyelmet.

“Magyarországon senkit nem hagyunk ellátatlanul.

Ha az adott kórház belső átcsoportosítással nem tudja megoldani az összes beteg ellátását, akkor gondoskodnia kell arról, hogy más, azonos profilú intézményben helyezzék el azokat a betegeket, akiknek nem lehet megoldani az otthoni ápolását“

– ez az iránymutatás, amihez a közlemény szerint elegendő kórházi hely van a jelenlegi rendszerben.

“Tehát a kórház és a kezelőorvos felelőssége, hogy senki ne maradjon ellátatlanul”

Ha valaki mégis úgy érzi, hogy hozzátartozóját nem megfelelő indokok alapján kívánják hazabocsátani, vagy lehetetlen az otthoni ápolása, akkor forduljon azonnal az adott intézmény vezetőjéhez, a betegjogi képviselőhöz vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz – tanácsolják.

A járvány elleni védekezés mindenkitől együttműködést igényel, így azoktól a családoktól is, ahol a beteg hozzátartozó hazatér a kórházból. Külföldi példák bizonyítják, hogy amikor a járvány tömegessé válik, akkor az otthon is ápolható beteg vagy idős embereknek jobb helyük van családi körben, mint a rehabilitációs osztályokon

– írják a közleményben.

Karácsony Gergely írt posztot arról, hogyan próbálják az idősotthonokra tolni a rájuk nehezedő diktátumot a kórház-igazgatók:

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük