Frissítve! „Az emberminiszter puhagerincű féreg”

Alapvetően optimista vagyok. Érthető, hogy nagyon megörültem, amikor Orbán Viktor Balog László lelkész utódjának Kásler Miklóst választotta. Már a címei, rangjai is földobtak: Széchenyi-díjas onkológus, tanszékvezető egyetemi tanár, az orvostudomány kandidátusa, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Végre egy olyan emberminiszter, akinek minden bizonnyal az ember, az ember egészsége a legfontosabb!

Hát… Bevallom, ennyi év számos rossz tapasztalata után, közelebbről is érdekelt, ki lehet ez a nagyszerű ember. Kutakodásom, érdeklődésem orvos barátaimnál számos érdekes tényre derített fényt.

Például arra, hogy a ’70-es évek végén a Szegedi Orvostudományi Egyetem hallgatói pártszervezetének titkáraként egyengette későbbi karrierjét. Eredményesen. A karrierépítésben végül eljutott odáig, hogy nyilvánosan imádkozott Orbán Viktor lelki üdvéért.

Antall József miniszterelnök 1994-ben nevezte ki az Országos Onkológiai Intézet élére. Antal rákos nyirokér-rendszerét egy orvos-csoport kezelte. Ennek egyik tagjának jó barátjaként került a miniszterelnök közvetlen közelébe. A végeredmény a fenti kinevezés lett. Végül is a hízelgés hosszú távon mindig eredményes. Hiszen ha az embert folyamatosan dicsérik, az egekbe emelik, előbb-utóbb hinni kezd a maga nagyszerűségében És ha valaki ilyen jól lát, ilyen jól ismer engem, azt meg kell köszönnöm. Így tett Antal József is. Amikor dr. Eckhardt Sándor nyugdíjba ment, kézenfekvő volt dr. Kásler Miklós kinevezése.

Igen ám! Csakhogy ha hiszik, ha nem (én is nehezen hittem el), a mi emberminiszterünk csupán 15 évvel később, 2009-ben tette le az onkológusi szakvizsgát. Talán ez az igencsak késői szakvizsga késztette arra, hogy a Tízparancsolat eredményes gyógyító hatását népszerűsítse. Ezt aztán úgy megszokta, hogy a mai napig hangoztatja, hogy a súlyos betegségek jó részét a Tízparancsolat meggyógyítja. (Bocs, a százalékos arányra már nem emlékszem!) Amikor ezt kijelentette, bevallom, kezdtem sajnálni magam, lévén, hogy ateista vagyok. Akkor nekem annyi?!

Vicces lehetett a miniszter-jelölti meghallgatása is. A bemutatkozásnál motyogott, és amit önmagáról mondott el, azt laptopról olvasta föl. A végén megköszönte az EMMI munkatársainak, hogy jó anyagot állítottak számára össze. Amúgy hat kérdést tettek föl neki a népjóléti bizottság tagjai – egyetlen egyre sem válaszolt…

Orvos barátaim között akadt olyan, aki így összegezte véleményét az új miniszterről: „puhagerincű senki”, akit Orbán bábként használ. A neve alatt minden elképzelésüket megvalósítják, aztán egy-két év elteltével menesztik. Hiszen a mór megtette kötelességét…

Nos, ennyi! Minden esetre, valószínűleg változtatnom kell az önmagamról kialakított képen. Optimistán hittem, hogy most már lesz valaki, aki „gatyába rázza” az egészségügyet, aki ehhez megkapja a szükséges anyagi hátteret, akinek tevékenysége eredményeként minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy megszűnjenek a kórházi halálgyárak.

De sajnos – a fentiek ismeretében – be kell valljam: csalódtam önmagamban! Bizony nem
optimista vagyok, hanem naiv. Nagyon naiv!

Ma esti ATV Híradó: a legújabb statisztika szerint, Európában nálunk halnak meg a legtöbben rákban. „Eredményes” volt az Országos Onkológiai Intézet vezetőjeként eltöltött több mint másfél évtized – no meg a Tízparancsolat!

Kapcsolódó:

Álgyógyítók célkeresztjében a rákbetegek – Kásler intézetében is engedték

Körmendi Zsuzsa

Körmendi Zsuzsa

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük