Káslert semmibe véve, egyenes az Orbán-Áder párosnál mondott le az egészségügyi államtitkár

Az a bevett szokás, hogy az ember, ha úgy dönt, hogy állást kíván változtatni, a közvetlen főnökének jelzi. Micsoda Kásler-blama, hogy államtitkára őt megkerülve a nagyfőnököknél mondott fel!

Kásler feje felett gyülekeznek a viharfelhők…

Lemondott egészségügyi államtitkári pozíciójáról Nagy Anikó – számolt be az MTI. Lemondását a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek nyújtotta be azzal az indokkal, hogy gyermekgyógyászként szeretne tovább tevékenykedni

„és eddigi tapasztalatával segíteni a kormánynak a demográfiai helyzet javítására irányuló törekvéseit”.

Mint mondta, szeretne visszatérni főigazgatóként a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe.

Vissza a babaruhát….

A Népszava kedden arról írt, hogy az elmúlt hetekben fagyossá vált Nagy Anikó és Kásler Miklós ember-miniszter viszonya, mert a tárcavezető az államtitkár feje felett hozott döntéseket egészségügyi kérdésekben. A napilap forrásai arról beszéltek, hogy egyáltalán nem biztos, hogy Nagy Anikónak, és nem Káslernek kell távoznia, akinek pozícióját gyengíti, hogy nem sikerült új vezetőket kineveznie a humán tárcához tartozó területeken, miután felállította a régieket.

fotó:Í 24.hu; Nagy Anikó

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közlemény adott ki, amelyben azt írják,

nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy Kásler nem tudott megfelelő vezetőt találni az OGYÉI élére, és az államtitkár megkerülésével nevezett ki ötfős irányítótestületet, vagy hogy ne lenne az EMMI működőképes.

De azt is megjegyzik: nem a miniszter „bűne” a sürgősségi ellátás országos programjának csúszása, a tárca szerint az egészségügyi államtitkárság készített hiányos előterjesztést, ami miatt Kásler korrekciót rendelt el.

Nagy tervek….

Nagy Anikó egészségügyért felelős államtitkár júniusban még gigantikus tervekről számolt be a Magyar Időknek:

 • A betegségek megelőzése nemcsak pénz kérdése, fejleszteni kell az emberek egészségtudatosságát.
 • Nemzeti programok indítása várható, amelyek a leggyakoribb, a lakosság nagy tömegeit érintő betegségek kialakulá sának megelőzését segíthetik.
 • Ennek alapja egy multiszektorális népegészségügyi cselekvési program.
 • Cél, hogy az emberek kevesebbet dohányozzanak, egészsé ge sebben táplálkozzanak, többet mozogjanak.
 • A népegészségügyi cselekvési programhoz kapcsolódóan öt nemzeti egészségprogram elindításáról is döntött a kormány.
 • Ezek a szív- és érrend szeri, a daganatos, a mozgásszervi, illetve a gyermekkori betegségek, valamint a mentális za varok megelőzését és kiemelt kezelését szolgálják.
 • Ezekben az adott terület országos intézetei játszanak majd vezető szerepet.
 • Folytatni szeretnék a megkezdett béremeléseket, beleértve a gazdasági-műszaki területen dolgozókat is ebbe.
 • Komplex program várható a nővérek érdekében: a bérek további fokozatos emelésével, a szakképzés támogatásával, a lakhatás és családalapítás feltételeinek javításával. Ezen belül lesz lakhatási program.
 • Határozott és gyors cselekvést ígért ezek a területeken: a kórházak pénzügyi és gazdálkodási folyamatainak ellenőr zé se, felügyelete, adósságok okainak feltárása.
 • Az elsők között kell foglalkozni a kórházi fertőzések ügyével. Hamarosan elkészül az orszá gos módszertani, cselekvési és felügyeleti rendszer, amelynek kialakításában a fertőzésekhez értő hazai szakte kintélyek vesznek részt. Kiemelt betegbiztonsági kérdés lesz a fertőzések megelőzése.
 • A senki által nem szeretett utólagos konszolidáció rendszere akkor fordítható meg, ha ezen a területen rendet teszünk.
 • A tisztiorvosi szolgálat, illetve az országos tiszti főorvos szerepének erősítése várható, valamint az ellenőrzés és a hatósági feladatok szélesítése.
 • Változtatni szeretnének a túlzott és indokolatlan antibiotikum-fogyasztás hazai gyakorlatán.
 • Három helyettes államtitkár ság fog működni a korábbi négy helyett.
 • Az egyik az egészségügyi ellátórendszer szakmai irányításával és felügyeletével, a második az ellátórendszer gazdálko dási-pénzügyi folyamatainak vizsgálatával, a szabályozottság erősítésének segítésé vel, valamint a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő felügyeletével, míg a harmadik az egészségügyi ellátórendszer ben zajló fejlesztésekkel foglalkozik majd – foglalta pontokba a portfolio.hu.

Kapcsolódó

Nemzeti szoptatási tanácsadó-képzést indít a regnáló

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük