KATA-s vagy? Állj ki magadért! – Tüntetés szerveződik keddre!

Kivételes eljárásban tárgyalja kedden az országgyűlés Semjén Zsolt kifejezett kérésére a KATA átszabását. Ne ringassa senki magát abban a tévhitben, hogy a rendkívül bátor, gombnyomásból élők hallgatnak a józan eszükre, a fizetésük és a pártelkötelezettségük mindent felülír. Vehetjük olybá, hogy magas többséggel elfogadják a most még csak javaslatot.

450.000 vállalkozó  + a családjuk

A KSH adata szerint a magyarországi kisadózók száma 2015 és 2021 között 130 ezerről 450 ezerre nőtt, ezzel pedig az összes foglalkoztatotton belüli arányuk 3-ról csaknem 10 százalékra emelkedett ebben az időszakban.

Egyetlen nap alatt átveri a kormány az új, szigorúbb katatörvényt: a parlament kedden tárgyal és szavaz is majd róla. Kedden 10 órára egy Facebook-eseményben tüntetést hirdettek a Parlament elé a megváltoztatott kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata miatt, amit a tervek szerint kedden tárgyalnak, és nagy valószínűséggel el is fogadnak a képviselők.

 

„Ez normális?

Hogy mindenkit ki kell tiltani szinte a KATA-ból? Nem hiszem, hogy ez lenne a megoldás! Szólaljunk fel emberek!

– áll az esemény leírásában. Ha valaki nem értesült volna….:

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint

  • 18 millió forintra emelik a katás bevételi értékhatárt,
  • azok választhatják majd az új adózási formát, akik a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók. (Ilyenek például a szépségipar dolgozói.) Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne. Fontos változás az is, hogy
  • az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint lesz.

Érintettek gondolatai….

Balatoni József -Jocó bácsi- tanár, aki mellékesként -mivel nem tud megélni a középiskolai tanári fizetéséből- előadásokat tart, ha felkérik. Közösségi oldalán írta le, mit gondol a fentiekkel kapcsolatban:

„Egész délután tébláboltam, dühöngtem, kiborultam, elkeseredtem, aztán terveztem, számoltam, és még jobban kiakadtam. Annyira, hogy el kellett mennem sétálni, hogy kicsit kiszellőzzek. Leültem a Duna partjára, néztem a vizet, és azt éreztem, hogy nem tudom, mi lesz, hogyan tovább. Ahogy ma több százezer ember érzett. Ott ültem, szorongva, reménytelenül, végtelenül szomorúan.

Igen, katás vállakozó vagyok. Azt tudtuk, hogy átalakítás lesz. Egy szavam sem lenne, ha csak emeltek volna, hisz ez benne van, és elfogadná az ember. De most letérdeltették és kivéreztették az egészet. Vagyis még nem, majd holnap. Az adóév közepén.

Úgy, hogy másfél hónapunk lesz valamit kitalálni, újratervezni.

Én vállalkozóként végig tisztességes voltam, mindig adtam számlát – ebben a szektorban nem is tudod megtenni, hogy nem adsz – , mindig mindent időben befizettem, mindenem rendben van. Nincs mutyizás, kiskapuzás, nekem ez alapelvem.

Tudom, hülye vagyok, de a nyugalmam és a lelki békém így tartja helyesnek…

És engem is elkaszálnak. Engem, aki sosem volt bújtatott foglalkoztatott, nem csalt, hanem becsületes volt.

Minden munkám cégekhez, intézményekhez, szervezetekhez kapcsolódik.

Nem opció a magánszemély, hisz özvegy Kovács Béláné ritkán rendel pedagógiai előadást szülinapra a hátsó kertbe.

Nem keresek milliárdokat, és nem is vágyom rá. Én csak élni akarok, úgy, ahogy szeretnék. Élni és dolgozni. Ez olyan nagy baj?! Fehéríteni akarnak, és annál a szektornál hagyják meg a katát, ahol a leggyakrabban előfordul, hogy nem adnak számlát. Sajnos. De azt lehet.

Tisztességesen, szellemi szabadfoglalkozásúként meg dögölj meg kb. Szakértők, művészek, zenészek, színészek, előadók, tervezők, stb. Ők most mind kétségbeesetten várják, mi lesz.

Nem mintha bármi remény lenne, hogy ez holnap nem megy át. Mert át fog menni

Ha továbbra is rendesen akarja az ember végezni, mindent betartva, akkor többszörösére nőnek a kiadásaim. Vagy kényszerből jönnek a stiklik. Én meg nem akarom a megoldjuk okosba játékokat. És ez nem csak a vállalkozót érinti, és nem csak a családjaikat, hanem mindenkit. Hisz mostantól nem lesz katás, aki cégnek tud dolgozni. Lesznek vállalkozók, akik kénytelenek árat emelni. Nagyon. És ezt mindenki érezni fogja.

Tudom, nem szerepel a szótárban a megszorítás szó, de segítek: ez az. Még akkor is, ha közben csillámpóninak hívjuk.

A húr feszül. Nagyon….

Nem tudom, meddig lehet így. Nincs jövőkép, nincs kilátás, csak a bizonytalanság. Pedig az ember nem akar mást, csak boldogulni. Tenni, tisztességesen dolgozni és megélni. Ha már a béréből nem tud, mert képtelen.

Jelenleg nem látom, mi lesz. Tudom, hogy megoldom. De fájni fog. Sokkal jobban, mint eddig. Mindenkinek.

Nem baj, legalább augusztus 20-án nézhetjük, ahogy másodpercenként adómillióink durrannak szét az égen, értelmetlenül, egy ilyen helyzetben is. Mert cirkusz kell. Kenyér meg minek…”

Herczeg Zoltán divattervező

„Van ám egy nagyon egyszerű megoldás KATÁsoknak a szívatásra. Nyomjátok ezután feketén! Se 50.000-t, se 25-öt, se egy árva petákot nem ér(demel) egy ilyen állam és annak vezetése. Elb@szták a pénzeteket, pénzünket, majd újra rajtatok, rajtunk hajtanák be… Mondjatok erre NEM-et, és vegyétek kezetekbe saját jövőtöket! Ha akarjuk, akár polgári engedetlenségnek is hívhatjuk ezt. Vagy civil kurázsinak. Na, bátrak?!”

Friss híreink!

One thought on “KATA-s vagy? Állj ki magadért! – Tüntetés szerveződik keddre!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük