A hazai és a nemzetközi kávévilág vezető szakemberei avatják be a közönséget a minőségi kávék titkaiba az Akvárium Klubban vasárnap, „A kávé napja” elnevezésű rendezvényen, melynek programjában kóstolók, szakmai előadások és baristaverseny is szerepel.
A hazai és a nemzetközi kávévilág vezető szakemberei avatják be a közönséget a minőségi kávék titkaiba az Akvárium Klubban vasárnap, „A kávé napja” elnevezésű rendezvényen, melynek programjában kóstolók, szakmai előadások és baristaverseny is szerepel.
A szeptember, nem csak a mustról, de a kávéról is szól
Szeptember végén számos országban ünneplik a kávé világnapját. A kávézók és kereskedések akciókkal, különleges kóstolókkal, izgalmas kávéitalokkal várják a vendégeket világszerte mondják a magyar szervezők.
Magyarországon hetedik alkalommal fognak össze a szakma képviselői, hogy az érdeklődőket bevezessék a kávé ízgazdag világába. Idén minden eddiginél gazdagabb programmal készülnek.
Nyolc mikropörkölő mutatkozik be termékeivel. Kiállít a By Beans Coffee, amely nemcsak svéd kávéját, hanem annak nemzetközi hírű pörkölőjét, Per Nordbyt is elhozza.
Jelen lesz a Casino Mocca, látványos standdal jön a Goosebumps.Coffee, ezúttal kiegészülve a 42 Coffee-val. A Lucky Cap Micro Roastery a Bányai Coffee-val és egy mozielőzetessel debütál. Bemutatkozik a Steamhouse Café és a görög csúcskávé, a TAF.
Új vendég lesz az Impresso Coffee Lab, az olasz vonalat pedig a Caffé Vergnano erősíti. Kiegészítők a But First Coffee standján, kávékoktélok az Agárdi Bárban, csokik és egyéb finomságok pedig a Csokizóna asztalánál várják az érkezőket.
Baristák, a minőségi kávé művészei
Pixaby
A Göteborgból érkező Per Nordby előadásában a pörkölőként a kávéfarmerekkel kialakított hatékony együttműködésről mesél. majd Lonkai Márton (Steamhouse Café) is előadást tart a 90+ kategóriás csúcskávékról.
Lévai Balázs és csapata Bányai László Costa Rica-i magyar kávéfarmer és Tóth Sándor, a szekszárdi Lucky Cap pörkölő alapítójának szakmai egymásra találásáról forgatott filmet az elmúlt hónapokban, melynek előzetese A kávé napján lesz látható; ezt követően az Egyesület a Magyar Kávékultúráért tagjaival zajlik beszélgetés.
A délután második felében a Brew Barista Gambling nyújt alkalmat arra, hogy egy kötetlenebb szakmai megmérettetésben vegyenek részt az alkotókedvű baristák.
A barista szó olasz eredetű, eredetileg „bárpulti felszolgálót” jelentett, akinek egyik feladata volt a kávé elkészítése, de emellett hideg (alkoholos) italfelszolgálással is foglalkozott. Az Egyesült Államokban a hetvenes-nyolcvanas években népszerűvé vált espresso divatba hozta a kifejezést (részben a Starbucks cég marketing-akcióinak hatására).(Wikipédia)