Kedden is mindent szétbarmoló viharok országszerte

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.08.18. kedd éjfélig.
A  viharok útjuk során egyre keletebbre vonulnak, de máshol se számítson csendes időre!

Erre vonulnak a viharok

A következő órákban a Dunántúl keleti és déli részein, valamint a középső országrészen halad tovább. A láncba szerveződő zivatarokat jellemzően 20-30 mm, több helyen 50 mm-t meghaladó csapadék, 60-70, néhol 80-90 km/h körüli szél és jégeső kísérheti. Az éjszakai órákban a zivatarok tovább haladnak az Alföld és az Északi-középhegység területe felé. Ekkor a zivatarokat felhőszakadás, 60-70 km/h-s széllökések és kisméretű jég kísérheti.

Kedden a reggeli, délelőtti órákban az Alföldön az éjszakai, viharok, zivatarok lecsengése várható, majd napközben elsősorban a Dél-Dunántúlon illetve a Duna vonalától keletre, kisebb eséllyel a Dunántúl északi felén is lehet zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, 60-70 km/h-s széllökések és kisméretű jég kísérhet.

Orvosmeteorológia

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet, a reflexidő megnyúlhat, tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.

Egy kis ózon?

Az, ami a sztratoszférában hasznos és fontos a talaj közelében kifejezetten veszélyes!

Sokszor hallunk a Földet körülvevő ózonréteg emberi élet számára elengedhetetlen jótékony hatásáról (kiszűri a napból érkező káros UV sugárzás egy részét), illetve az ózonpajzs vastagságának, összefüggő felületének változásairól. Épp ezért meglepő lehet, hogy egészségre káros hatására adnak ki figyelmeztetést.

Pedig a talaj közeli ózon (troposzférikus ózon) a nyári időszak egyik legfőbb légszennyező anyaga. Magas koncentráció esetén nem csak az ember, hanem az állatok is szemirritációt, légzési problémákat tapasztalhatnak.

A magas talaj közeli ózon koncentráció: a tüdőkapacitás csökkenését okozhatja;
gyengítheti a baktérium- és vírusfertőzésekkel szembeni ellenállóképességet;
súlyosbítja a krónikus betegségeket, elsősorban a hörghurutot és az asztmát;
súlyosbítja a pollenallergiát, és a légzőszervek gyulladását is kiválthatja;
csökkenti a fizikai teljesítőképességet; növelheti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét (állatkísérletek igazolták, emberre még nem bizonyítitták).

Honnan származik a megnövekedett ózon koncentráció?

Az ózon kékes színű, jellegzetes szagú, nagyon mérgező gáz. A szagára jellemző, hogy még 500 ezerszeres hígításban is érezhető.

A talaj közeli koncentráció mértéke kisebb részben a magasból, azaz a sztratoszférából származik, de a jelentősebb hányada helyben képződik. Nem közvetlen szennyezés útján keletkezik, azaz nem közvetlenül ózonként kerül a levegőbe, hanem fotokémiai folyamat során keletkezik, és elsősorban a belső égésű motorral hajtott gépkocsik, a fűtés és tüzelés során keletkező nitrogén-monoxid (NO) kibocsátásához köthető.

A Lélegzet.hu cikkében részletesebben is olvashatnak a témáról: A talajközeli ózon és hatása

viharok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük