Kedves Bauer Tamás! Ismét felteszem a kérdést: kire szavazol 2022 tavaszán?

Úgy tűnik, kaptál hideget-meleget írásodra, amelyben okát adtad annak, hogy miért nem tudsz az ellenzéki szövetségre szavazni 2022-ben.

Válaszodban ezt írod:

“Értem sokak felháborodását, mert egyetértek velük abban, hogy mindennél fontosabbnak tűnik, hogy véget vessünk Orbán hatalmának, az orbáni önkényuralomnak, amelynek már most tartósan súlyos következményei vannak a magyar társadalom kettészakadá-sában, az autonóm polgári életfelfogás visszaszorulásában és a hűbéries, szolgasági viszonyok és az ennek hatására kialakuló mentalitás széleskörű elterjedésében, a tár-sadalmon belüli szolidaritás végzetes gyengülésében, a magyar gazdaság versenyké-pességének folyamatos romlásában, Magyarország külpolitikai elszigetelődésében.“

Amit írsz, abban egyetértünk.

Én ugyan azt írtam volna, hogy

„… mindennél fontosabb, hogy véget vessünk Orbán hatalmának …“

de végül is a “ tűnik“ szócska remélhetőleg lényegi álláspontunkon nem változtat lényegesen. Elemzésedet a lehetséges választási végeredményről el tudom fogadni, valóban elképzelhető, hogy a szélsőjobb szerez néhány mandátumot, és ezzel zsarolni tudja az ellenzéket. (Vagy Orbánt.) Igazad lehet abban is, hogy ennek során elfogadhatatlan követeléseket támaszt majd támogatása ellenében. Ámde ez az a bizonyos eset, amelyre azt mondják az elemzők (akiknek pillanatnyilag nincs jobb ötletük!):

a hídon akkor kell átmenni, amikor a feljáróhoz érkeztünk!

A jövőt illetően egyelőre a leginkább aggodalmat keltő lehetőség,

hogy Orbán Viktor a már jól bevált orbáni eszközökkel megőrzi parlamenti többségét, habár alkalmasint a szavazók körében vereséget szenved. Akkor mi lesz majd a Te mérlegelésed szerint?

Vagy ad absurdum választás sem lesz, mert addigra Orbán Viktor bejelenti kilépésünket az Európai Unióból, s mellé teszi a rendkívüli állapotot, amelynek keretében a választást – mondjuk – a migránsok veszett hada miatt nemzetbiztonsági okokból el kell halasztani.

Ez sem kevésbé valószínű (vagy értelmes) forgatókönyv, mint amit felvázoltál. És még az is lehetséges, (mert a magyar politikai életben a lehetetlen szó értelmezhetetlen), hogy az ellenzéken belül még a választás előtt, vagy esetleg a győzelem után kitör a pozícióharc, és akkor ugyan mindegy lesz, hogy hány mandátuma van a Mi Hazánk mozgalomnak. Érvelésed lehetne akár telitalálat is a jövőre nézve, fikarcnyit sem változtat a jelenleg – általad is – felismert és az ellenzéki szövetség által is vallott alapvető célon: Orbán Viktornak távoznia kell, és istenverte rendszere helyébe újra kell építeni a köztársaságot!

Kedves Tamás!

Újabb írásodban nem válaszoltál a legfontosabb kérdésre:

kire szavazol 2022. tavaszán? Távol maradsz a szavazófülkétől, mint valami előkelő idegen? Vagy elmész, és áthúzod az összes jelöltet a szavazócédulán, netán a Svejkből vett idézettel teszed ér-vénytelenné: “ Le vagytok sz… (áthúzva) ejtve!“

Megteheted. De mit érsz el vele? Kinek lesz ez hasznos? Ha jövendölésed esetleg beválik, elégedettebben nézel majd reggelente tükörbe? És ami ugyancsak nem mellékes: vajon lesznek követőid?

Az ég szerelmére! Adj egy esélyt a kellemesebb jövőnek!

figyu

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük