Kedves “mélymagyar” polgártárs! Nem zavarja, hogy a Fidesz jóvoltából szinte bárki szavazhat az életéről?

Arra tényleg kíváncsi vagyok, hogy a habzó szájjal üvöltő nacionalista “mélymagyaroknak” mi a véleményük arról, hogy “minden menekültként, bevándorlóként vagy letelepedettként elismert felnőttet megillet Magyarországon a választási részvétel joga”!

Akkor ezt most, hogy?

Az Európai Unió magyarországi lakcímmel rendelkező, de nem magyar állampolgárai automatikusan felkerülnek az október 13-i önkormányzati választás névjegyzékébe, az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásától eltérően nem kell kérniük felvételüket a névjegyzékbe.

Az EP-választáson a Magyarországon élő uniós állampolgárok dönthettek úgy, hogy anyaországuk helyett a magyarországi EP-listákra kívánnak szavazni. Ehhez azonban névjegyzékbe kellett vetetniük magukat, ezt akkor 3390-en tették meg.

A helyi önkormányzati választásokon

azonban a magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárokat aktív és passzív választójog is megilleti: részt vehetnek a voksoláson és jelöltként is indulhatnak – írja az MTI. Mivel a választójog automatikusan megilleti őket, az EP-választástól eltérően nem kell névjegyzékbe vetetniük magukat ahhoz, hogy gyakorolhassák választójogukat.

A magyarországi lakcímmel rendelkező EU-s állampolgárok azonban csak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vehetnek részt október 13-án, a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán nem.

Az önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán

nemcsak a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar és uniós állampolgárok szavazhatnak, de a menekültként, bevándorlóként vagy letelepedettként elismert felnőttet is megilleti a választási részvétel joga, ők azonban jelöltként nem indulhatnak.

Breyer Gábor szerint:

“Nem elég, hogy a külhoni, de kettős magyar állampolgárok bejelentkeznek fiktív magyar lakásokba, házakba, a nem magyar, de uniós állampolgárok is szavazhatnak, ha itteni bejelentett lakcímük van.

Minden bizonnyal őszre jelentősen megnő a magyarországi lakosság száma.
Közben folyik a gerrymandering, és még ki tudja, milyen új szabályt, törvényt hoznak majd a szokásos osztogatásos, fenyegetéses csalásokon felül.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük