A falu apraja-nagyja vigadozott a zsidó temető sírjai között a dunaszerdahelyi járásbeli Nagymagyaron (Zlaté Klasy) a vásárban. A hatalmas felháborodást kiváltó eset szeptember közepén történt. Az igazán borzalmas, hogy láthatólag senkit nem zavart a méltatlan helyzet.

Hívők ők, csak nem úgy….

Nagymagyar 3.400 fős nagyközség Szlovákiában, a Nagyszombati kerületben, a Dunaszerdahelyi járásban. a falut reklámozó honlap tanulsága szerint a helyiek nagy része hívő ember.

“A Felvidéken, Mátyusföld és Csallóköz találkozásánál van Nagymagyar, ahová évről évre Szent Rita napján (május 22.) nemcsak e két tájék, hanem Zoborvidék magyar hívő népe is elzarándokol a “rózsabúcsúba”. Sajátosan magyar zarándokhely ez, hisz itt szlovák szót alig hallani. Az ünnepi szentmise egyik kiemelkedő pillanata a rózsák megáldása. Az oltáron Feszty Masa alkotása látható, Szent Rita képe.

Kegyeletsértés

2018 őszén úgy döntöttek a mulatság szervezői, hogy a vásár összes attrakcióját a helyi zsidó temető területén állítják fel:

a kegyhelyen kapott helyet egy felfújható ugrálóvár, különféle standok és padok.

Az ügyben ismeretlen tettes, illetve tettesek ellen indult eljárás.

“Az esetet nem csak a zsidó vallás, hanem a jóerkölcs és kegyhelyeink meggyalázásának tekintjük. Nem beszélve arról, hogy a földterület tulajdonosa a zsidó hitközségek szövetsége (ÚZŽNO)”

– nyilatkozta az ügy kapcsán Igor Rintel, a szövetség elnöke.

Forrás

Borzalom a zsidó temetőben

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét