BlogbazárKiemelt hírek

Kekec ez az Unió és pikkel ránk! – Az is baj, hogy 4-szeres árat számlázunk?

Ujhelyi István

Egyszer volt, -még, ha egyszer lett volna!- hol nem volt, -Magyarországon biztosan- volt egy EU-s támogatásból Magyarországra beeső többmilliárd forintnyi uniós támogatási összeg arra, hogy a pandémia bezártsága alatt a hazai informatikusok látókörét tovább fejlesszék. Úgy tűnik, a járvány csak a kijárást korlátozta, a sumákolásnak mintha meg sem kottyant volna, azt otthonról pont olyan hatékonyan tudták végezni a avatottak, mint személyesen.

Konkrétan…, hiszen nagy a kínálat

A magyar állam ezer informatikusnak finanszírozott gyorstalpaló tanfolyamot EU-s pénzből. Azonban csodás módon az EU-s pénzből finanszírozott tanfolyamok ára négyszer annyi lett, mint ugyanaz állami finanszírozás nélkül! – számolt be az újabb szekrényből kidőlő csontvázról Hadházy Ákos közösségi oldalán.

Az óraszám, a tematika ugyanaz, de 1000 Ft/óra az ár, ha a tanuló fizeti és 4000 Ft/óra, ha az állam! A költségvetést így 2,25 milliárd(!) kár érte. (A különbséget nem indokolja az, hogy a tananyagokat el kell készíteni, mivel arra külön 4 milliárd EU-s támogatást adott a kormány.)

Valójában azonban a több ezer tanulni vágyó fiatalt, illetve az egész országot érte kár:

ha nem lopták volna el a pénz háromnegyedét, akkor 1000 helyett 4000 résztvevője lehetett volna a tanfolyamoknak.

Mivel tudjuk, mekkora szükség lenne informatikus „technikusokra”, nem nehéz belátni, milyen kárt okozott ez a csalás az ellopott pénzen kívül is.

A bizonyítékokat csatolom, illetve nagy részük a Korrupcióinfó honlapján található meg: egy szerződést a támogatott tanfolyamról és sok képernyőfotót piaci tanfolyamok árairól, ezek között olyat is, amelyiket

ugyanaz a cég kínál most 700 ezer forintért, aki a támogatott szoftvertesztelő képzést 2,5 millióért végezte.

Az ügyet jelenteni fogom az OLAF-nak és ha az ügyvédem kapacitása bírja, feljelentést is fogunk tenni.

(A jelek szerint amúgy a tanfolyamot elvégezte Zuschlag János is, ezt egy egészen amatőr módon kiküldött, a GDPR követelményekre fittyet hányó” körlevélből lehet megtudni.)

Kormány-rosta ellenszélben…?

A Korrupcióinfo oldalon a fenti esetről tájékoztató tanuló leveleit is olvashatók, amiből kiderül, hogy szívatták a hallgatókat agyba-főbe, hogy a végén csak ezren maradjanak (a 60 ezer jelentkezőből) és kevesebb bajlódás legyen velük… Egy kis ízelítő:

“…Szóval az EU küldött 7milliárd forintnyi pénzt /3+4 milliárd felosztásban/ járvány alatti online képzésre. Még tavaly március körül bejelentették 60 ezren jelentkeztünk rá.

  • Májusban képzéssel majd vizsgával kezdődött. Utána kitalálták, hogy mivel sokan átmentek az elő vizsga/felvételin. Lesz állami kompetencia teszt alapfokú angollal. Erre IQ teszt lett, menza teszt kérdésekkel keverve és felsőfokú angollal, de még mindig sok ezren átmentünk.
  • Viszont ők csak az EU-s minimum 1000 Főnek akarták a képzését fizetni. Ezért kitalálták, hogy aki megbukik annak vissza kell fizetnie a 2,56 milliót.
  • Mire szinte mindenki visszamondta, majd pontosítottak, hogy csak aki 20%-nál többet hiányzik vagy nem megy el a pótvizsgára csak annak kell visszafizetnie….”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

Kekec ez az Unió és pikkel ránk! - Az is baj, hogy 4-szeres árat számlázunk?

About Author

Szólj hozzá!