Connect with us

Kerítésen innen

„Kellemes kihalást” – kommentelték a Magyar Falu Program 2024-es magyar valóságát

Megosztás

„Falun nevelkedve állandó tapasztalatom volt, hogy a kistelepüléseken élő emberek mindig a jó gazda szemével nézik a világot. A Magyar Falu Program azért született, hogy városainkhoz hasonlóan a magyar falvak is egyről a kettőre juthassanak. Ugyanis nekünk a falu nem a múlt, hanem a jövő is. Hajrá, magyarok! Orbán Viktor” – olvasható a hivatalos honlapon.

1.500 közmillióba fájt mindannyiunknak az influenszer-utaztatás Budapestre
Megosztás

„Falun nevelkedve állandó tapasztalatom volt, hogy a kistelepüléseken élő emberek mindig a jó gazda szemével nézik a világot. A Magyar Falu Program azért született, hogy városainkhoz hasonlóan a magyar falvak is egyről a kettőre juthassanak. Ugyanis nekünk a falu nem a múlt, hanem a jövő is. Hajrá, magyarok! Orbán Viktor” – olvasható a hivatalos honlapon.

A hivatalosság szerint….

A valóságban….

„A mellékelt képet egy alföldi kis faluban készítettem, tíz év alatt 20 százalékkal csökkent a lakossága, aki van, annak zöme is idős ember. Úgy van „minden nap” egy órás „orvosi rendelés”, hogy nincsen: orvos két napon van egy órát, a többi napon egy asszisztens ír receptet és beutalót, a helyiek szerint -törvénytelenül- vizsgál is és diagnosztizál is. A többi napon 7 kilométerrel van odébb, 8-11 óra között”

-írta Hadházy Ákos közösségi oldalán.

Ami nincs…

 • „Nincs orvos
 • Nincs tanár
 • Nincs gyógyszerész
 • Bezár a posta
 • Bezár a bolt (sőt, már sok-sok helyen a kocsma is)
 • Szétrohadnak az utak
 • A vasút vagy bezár, vagy a traktor is lehagyja
 • Nincs öntözési program, vízgazdálkodás, nagy hozzáadott értékű mezőgazdasági termelés ösztönzése

De -ha a Fideszre szavaz a falu- kaphatnak:

 • szabadtéri konditermet (túlárazva)
 •  senki által nem használt mini piacot (pofátlanul túlárazva)
 • felújított templomot (ja, sok-sok helyen pap sincsen)
 • urnafalat (ez komoly, rengeteg ilyen volt a „Magyar Falu programban)
 • Használt BMW-t, audit a szavazókat szállító „civil egyesületeknek”
 • Horribilis áron épített mini bölcsődéket
 • Pár négyzetméter térkövet a főtérre (horribilis áron)
 • „Települési vízrendezést” (általában néhány szikkasztó árkot horribilis áron)”

A hozzászólásokból….

„Megszavazták, megkapták. Gondolkodni senkinek nem tilos.”

„Szomorú, de azon kell számonkérniük akire a többségük szavazott. Amennyiben változtatni szeretnének majd meggondolják, hogy kit támogatnak az önkormányzati választáson.”

„Azért az is jelzi az idösíkban elhelyezkedést, hogy 2024-ben egy kézzel írt papírlapra írják ki a közölnivalót. Valószínüleg kifogyott a nyomtatóból a tintapatron, computer meg nem is volt.”

„Meg kellene próbálni megérteni az egyszerű falusi (gyakran idős) embert, ahelyett, hogy rögtön azt mondjuk, hogy „a hülye rá szavazott, megérdemli”. Enélkül nem lesz változás, csak a szakadék nő vidék és főváros között. Nem csak térkövet és urnafalat adnak, hanem mindenféle juttatásokkal tartják rövid pórázon a szavazókat. Folyamatos az ételosztás (együtt az egyházakkal), tűzifa, szórakozás (falunapok), közmunkából pénz, stb. A szerencsétlen meg retteg, hogy ha más jön, akkor még ezek se lesznek. Tájékozódni meg csak a tévéből vagy a kocsmából/istentiszteletről tud. Félelemben és tudatlanságban vannak tartva.”

„Ez a magyar valóság. Hihetetlen mivé vált ez az ország az utóbbi 10 évben. Tényleg nem tudom mi kellene történjen hogy észbe kapjanak az emberek.”

„2022-ben ismét narancs színbe borult a vidék. Erre szavaztak, élvezzék. Nem tudom sajnálni őket. Kellemes kihalást kívánok nekik!”

Mindez a Karmelitából nézve….

„A történet 2018 tavaszán kezdődött, mikor is Orbán Viktor miniszterelnök a kistelepülések polgármestereinek küldött levelében meghirdette a Magyar Falu Programot.

Magyarország Kormánya ebben kiemelt célként az 5000 fő lélekszám alatti kistelepülések megerősítését és fejlesztését, a helyi életminőség javítását és a lakosság elvándorlásának megállítását fogalmazta meg. Magyarországon jelenleg 3155 település található, melyből az 5000 fő alattiak száma 2867. Hazánk teljes népességét tekintve, annak nagyjából egyharmada él ezeken a településeken. A program kidolgozása a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos irányításával, egy széles körű párbeszéd keretében valósult meg.

Ennek során a kormányzat minden érintettel, köztük a legnagyobb önkormányzati szövetségekkel, egyéb érdekvédelmi szervezetekkel és magukkal a települések vezetőivel együttműködve alakította ki és formálta a koncepciót annak érdekében, hogy minél inkább a helyi igényekre szabott fejlesztések valósulhassanak meg.

A Magyar Falu Program végrehajtása 2019-ben kezdődött el. Kezdetben három pillérre támaszkodva segítette elő kistelepüléseink népességmegtartó erejének növelését.

 • A kisléptékű falusi fejlesztéseket támogató pályázati alprogram,
 • a lakhatási támogatás (falusi CSOK) és
 • a Falusi útalap falvaink mindennapi életére gyakorolt együttes pozitív hatása négy évvel a program indulása után megmutatkozik.

Nagyságrendileg 1200 korábban csökkenő lélekszámú kistelepülésen indult növekedésnek a lakosságszám, a legtöbb gyermek pedig vidéken születik.

A program népszerűsége minden várakozást felülmúlt….(…)

A nemzeti kormány számára a vidék érték.

Falvaink felvirágoztatása, a vidéki Magyarország megerősítése mindannyiunk közös érdeke. A Magyar Falu Program kulcs az erős Magyarország megteremtéséhez. A kormány ezért egyre növekvő anyagi erőforrásokkal támogatja azt, négy év alatt több mint 1000 milliárd forintot fordított vidéken élő honfitársaink életminőségének javítására….”

Szerző