Kellemetlen meglepetések nyara – Kibírják a gátak?

Ha Hollandiába, a gátak országába mész, ne felejtsd a viharkabátot! Készülj az állandó esőzésre és az erős szelekre is! Ez a régi tapasztalat is megdőlt az idei nyáron, és ez szokatlan következményekkel járt.

Érthetetlen klímaváltozás

A globális klímaváltozás kapcsán gyakran emlegetjük Hollandiát: ez az ország, amely évszázadok óta hatalmas gátrendszerekkel veszi el a mélyföldeket a tengertől, közvetlen fenyegetésként fogadja a tengerek szintjének emelkedését. Idén nyáron azonban egészen más formában érkezett a baj. Nagyon régót nem láttak olyat a hollandok, hogy hetekig nem esik az eső.

Szikkadó gátak

A szárazság azonnali következménye a lakosság számára szokatlan vízkorlátozás lett: kertjeik locsolására, autómosásra senki nem pazarolhatta a hirtelen szűkössé vált vízkészleteket.
Hollandiának azonban más okból is létkérdés, hogy jön-e az esőzés. A hatalmas védőgátak száradni kezdtek, és ez drámai súlyvesztéssel járt.

Azonnal locsolni kezdték a gátakat, hogy valamennyire lassítsák az aggasztó folyamatot. A kiszáradás ugyanis azzal fenyegetett, hogy a súlyvesztés miatt a hatalmas víztömegeket visszatartó gátak nem lesznek képesek megvédeni a mögöttük lévő településeket.

Különös nyár ez, nemcsak a Kárpát-medencében.

(forrás: hollandiai tudósítónk)

Egyre többen menekülnek a szárazság miatt

Vízhiány fenyegeti a világot! – Az RTL vendége morpho volt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük