Sorting by

×

Aki nincs Orbánnal, az velünk van! – Kellene egy ellenzéki koordinációs iroda!

Sokan vagyunk, és bizonyára mind többen leszünk, akiknek elegük van ebből a fickóból és nyavalyás hordájából. Ugyanakkor az is igaz, hogy még elegen vannak a Fidesz mellett, ráadásul mellettük van a meghamisított választási rendszer, övéjk az összes ellopható és választásra fordítható közpénz, valamennyi választási bizottság, a rendvédelmi szervek és jobbára a jogszolgáltatás is, a közszolgálati és a magánkézben levő sajtó többsége, valamint passzív támogatójuk a politika és a választás iránti emberi közömbösség, nemkülönben (például a menekültekhez kötődő) tévhitek sokasága. Az ellenzéki győzelemhez, és ha ez meglesz, a sikeres kormányzáshoz, az új köztársaság megteremtéséhez nagyon okos politika és ügyes apparátus kell!

Most egyelőre maradjunk a győzelem esélyeinél!

A feladat így a gépbe írva módfelett egyszerű: az ellenzéki szövetségnek erős többséget kell szerezni a választáson. (Kis többség fityfenét sem ér ebben a fideszérdekű, Fidesz teremtette választási rendszerben.)

Persze könnyen lehet, hogy az ellenzéki többség már most megvan, mert nagyon valószínű, hogy aki nincs Orbánnal, az velünk van, magyarokkal, európaiakkal. Csak rá kell venni őket, hogy menjenek el szavazni, s adják voksukat akárha a nem-szeretem ellenzékre!

Találkoztam nemrégiben egy amerikai republikánus szavazóval, aki elmondta: Trumpra semmiképp nem szavazott volna, de a Demokraták programja és Biden sem volt számára rokonszenves.

A harmadik jelöltre szavazott, s szavazata így pocsékba ment, de nem bánja.

Elégedett volt a félkegyelmű elnök bukásával és az amerikai demokráciával, amelyet ugyan kemény támadás ért, de amely megállt a lábán és bizonyította működőképességét.

Ámde Magyarországot már szinte teljesen Orbán Viktor uralja

Demokrácia és jogállam már csak díszleteiben van, vagyis 2022. tavaszán nem egyszerűen egy félbolond önkényúr leváltásáról kell majd szavazni, hanem Magyarország talpra állításának lehetőségéről.

Ehhez kellett első lépésként az ellenzéki szövetség, ehhez kellene a közös program, a közös lista a közös jelöltek és a közös miniszterelnök-jelölt mellett az egységes ellenzéki arculat is.

Célszerű lenne olyan napi politikai gyakorlatot folytatni, amelyben minden választópolgár előtt világossá válik: az ellenzéki pártok pártérdekeiket immár a legfontosabb, közös nemzeti célnak, Orbán Viktor és a Fidesz leváltásának rendelik alá.

Jó lenne ehhez közös választási szervezetet, vagy legalább valamiféle politikai koordinációs irodát létrehozni, mert az ellenzéki szövetség akkor lesz valódi és elfogadott alternatíva, ha a választások előkészületeiben és a napi politikai csatáro-zásokban is mielőbb egységet mutat.

Az előválasztások megszervezése sem lesz egyszerű és olcsó művelet, de ha minden pártnak vagy pártvezetőnek lesz valami saját világmegváltó ötlete, kérdőjelessé válik a szövetség hitelessége.

A Fidesz és az engedelmes kormánysajtó igyekszik majd a szokásos útszéli módon éket verni a pártok közé,

és mert Magyarországon a hitelesség évek óta másodlagossá vált a hiedelmek mögött, félő, hogy sikerül is neki, ha az ellenzék hagyja. Hát ne tegye! Ne tegye azért sem, mert a ma még közömbös vagy bizonytalan szavazó hajlandóságát is csak úgy lehet megnyerni, ha az ellenzéki szövetség csapattá válik. Ha így lesz, alkalmasint korábbi, a nagy magyar kamuszósszal, migrásveszéllyel, rezsiszélhámossággal meg-tévesztett fidesz-hívők támogatása is megnyerhető lesz, mert közöttük is sokan van-nak, akiket a Fidesz megsértett, akiknek jövedelmét a kormány megkurtította, társadalmi státusát elvette, akiktől elharácsolták sikeres vállalkozását, akik a járványban elvesztették állásukat, de nem kaptak túlélési támogatást.

A köztársaság minden polgára követelhet magának és minden honfitársának létbiztonságot, jogbiztonságot, civil szabadságot! A Fidesztől ezt nem kapja meg senki!

Világosan gondolkodó fideszes választók számára is könnyen belátható:

bármi lesz is a 2022. évi választás eredménye (ha egyáltalán lesz választás!), hogy Orbán Viktor előbb-utóbb mindenképpen megbukik.

Magyarország manapság olyan, mint valami szpáhi-birtok. Még egykor hithű fidesznyikek sem lehetnek biztosak abban, hogy maguk, gyermekeik és unokáik nyugodt viszonyok közepette élhetik életüket, mert állandó harcban állunk valaki vagy valami képzelt ellenség ellen, és minden a felséges padisah pillanatnyi elmeállapotán múlik.

Könnyen lehet például, hogy Orbán gondolkodásában mostanában már első-második helyen szerepel kiléptetésünk az Európai Unióból, ami ugyan rettentő ostoba lépés lenne, de amennyit és ahogyan a kormány az EU-t szidalmazza, abból jó nem sülhet ki.

Mindezért én nem zárnám ki az ellenzéki szövetségből a konzervatív demokratákat,

például Pálinkás József volt fideszes miniszter új pártjának híveit. Mert amint Márki- Zay Péter a valaha fideszes hódmezővásárhelyi polgármester, Holoda Attila egykori államtitkár Orbán kormányában, vagy Hadházy Ákos volt fideszes önkormányzati, most független országgyűlési képviselő és más személyiségek példája is mutatja, úgy a névtelen, 2018-ban még fideszes szavazók között is sokan lehetnek olyanok, akik-nek elege van Orbán Viktor országlásából, a járvány elleni védekezés hitványságából, a milliárdos haveri pénzosztásból és az állandó kormányzati hazudozásból.

Ők talán csak egyszerű hívó szóra várnak, mert rájuk nézve is igaz lehet, hogy aki nincs Orbánnal, az már velünk van, magyarokkal, európaiakkal.

figyu

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.