Kémek az Európai Unióban, Brüsszel a spionfészek – Folyamatos hajsza

Az, hogy a falaknak van füle, már régóta tény a brüsszeli életben. A kémkedés elleni küzdelem azonban egyre nagyobb figyelmet kap, mivel az EU kémfogói megkettőzik erőfeszítéseiket az orosz ellenségeskedéssel, a kínai kémkedéssel és a nagyhatalmi geopolitika visszatérésével szemben – írja a Politico, az Unio lapja.

Véget nem érő lista

Brüsszel nemcsak az EU intézményeinek és a NATO-nak ad otthont, hanem mintegy 100 más nemzetközi szervezetnek és 300 külföldi diplomáciai képviseletnek is. A belga külügyminisztérium szerint ezek összesen mintegy 26 000 bejegyzett diplomatát alkalmaznak – mindegyik egy lehetséges kém. Tény, hogy senkisem tudja, hány kém működik az EU fővárosában. Amikor a belga biztonsági tisztviselőket erről kérdezik, így viccelődnek: ha valaki megtudja, mondja el nekik is.

Erre, erre!

Egy kém számára a diplomata útlevél jelenti a végső fedezetet. A “munkaköri leírásban” ugyanis  nemcsak a vezető tisztviselőkhöz való dörzsölködés és az információk feltárása szerepel, de az is vonzó, hogy Bécsi Egyezmény értelmében a diplomatákat is védik a vádemeléstől. Belga biztonsági tisztviselők becslése szerint egyes nagykövetségeken a diplomaták 10-20 százaléka titkosszolgálati tiszt. A tudományos körök, vagy az agytrösztök is olyan helyek, ahol az emberek fizetést kapnak az információk megszerzéséért és elemzéséért – szintén vonzó fedezetek.

Nincs EU-s ernyőszervezet

A Brüsszelben működő kémek “hatástalanítása” elsősorban a belga hatóságokon múlik, mert nincs hivatalos EU-s hírszerző ügynökség, vagy akár ernyőszervezet sem, amely koordinálná a blokk 27 nemzeti kémszolgálatát – ellentétben például a nemzeti rendőrségekkel, ahol az Europol koordináló szerepet tölt be.

„Tudom, hogy ez érzékeny egyes tagállamok számára, de ésszerű lenne egy európai szintű hírszerző ügynökség létrehozása Európa stratégiai érdekeinek védelmében (…)  A kémkedés veszélye fennáll, ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni”

– mondta Samuel Cogolati Belga zöldpárti képviselő.

Ehelyett a felelősség nagy része a Belga Állambiztonsági Szolgálatra és az Általános Hírszerző és Biztonsági Szolgálatra hárul – akik 80 ország 120 szolgálatával dolgoznak együtt kémvadászataik során.

-írja a Politico.

Kapcsolódó