Kemény szavak és gondolatok

Az alábbi posztot Lendvai Ildikó közösségi oldalán találtuk. A  probléma, amivel foglalkozik, élő és fontos.  Úgy gondoljuk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ha már ráleltünk, közzé ne tegyük. Értesülésünk szerint megdöbbentően alacsony az ellenzéki delegáltak száma a 26-i választási bizottságokban, ezért is különösen fontos, hogy legalább aki ott lesz, tudja mi a feladata és mik a lehetőségei.

Kedves Ildikó!

Sok ügyben küzdök jópár éve, de a hatókörömet nem sikerül szélesítenem. (Biztos nem jól csinálok valamit.) Ezért fordulok Hozzád: talán, ha Te az ismertségeddel foglalkoznál a témával, figyelnének rá.

A szavazatszámláló bizottságokról (szszb) van szó. 1990 óta részt veszek pártdelegáltként ezekben (hacsak jelöltként nem voltam érdekelt). A guta üt meg, hogy a pártok delegáltjait “megfigyelőként, meg ellenőrként” emlegetik – még ún. “ellenzéki” orgánumokban is. Nem tudom, hogy a többnyire jogvégzett újságírók mi a fenének ültek az egyetemen, ha azt sem tudják, hogy az szszb-k pártok által delegált képviselői TELJES JOGÚ TAGJAI e bizottságoknak. (Ezt persze a többségében fideszes helyi választási bizottságok elnökei, akik legtöbbször a helyi jegyzők – sose fogják hangsúlyozni.) Miért fontos ez a különbség? Mert pl. a bizottságban folyó munkában a TELJES JOGÚ TAG részt vehet, egy megfigyelő meg csak szemlélődhet.

Tehát, a pártdelegáltak ne hagyják kiszorítani magukat az ottani munkából! Főként az igazolvány-ellenőrzést vonják magukhoz! (Amúgy is nehezen telik az idő, ha az ember csak tétlenül ücsörög.) Egy saját példával próbálom elmagyarázni. Legutóbb megjelent egy hölgy, aki nem szerepelt a névjegyzékben, és az igazolványában romániai állandó lakcím szerepelt. Arra hivatkozott, hogy évek óta itt él és dolgozik. A fiddeszesek persze készségesen fel akarták venni a névjegyzékbe, de megakadályoztam.

Megkapta a szavazólapot a romániai címére, miért akar kétszer szavazni? Hogy ő azért nem megy haza. Itt pedig nem szavazhat – jelentettem ki. Ki tudja,hány ilyen dupla szavazat született csak amiatt,hogy az ellenzék delegáltjait nem készítjük fel a jogaikból, kötelezettségeikből. (Az egész határon túli szavazás bűzlik, mint “Európa DNS-e”.) Megköszönném, ha reagálna, ha nem is nekem, csak a történetet megírja a Népszavában.

Üdvözlettel: rm

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük