Keményen nekimentek a magyar miniszterelnöknek – Orbán szembetalálta magát az EU. csúcson részvevőkkel

Heves vita volt az uniós csúcson a melegellenes magyar pedofiltörvényről. Mark Rutte mellett a portugál kormányfő, Antonio Costa is azzal érvelt, Magyarországnak nincs helye az unióban, ha nem tiszteli a közös értékeket. A vitában az összes EU. tagállam szót kért.

Magyarországnak nincs helye az Európai Unióban – ezzel a mondattal adta meg az alaphangot a csütörtök esti brüsszeli vita előtt Mark Rutte holland kormányfő egy tévécsatornának nyilatkozva. Rutte azzal érvelt, hogy a diszkriminatív magyar törvény ellentétes az unió értékeivel. Ezért, ahogy fogalmazott, térdre kell kényszeríteni az ügyben Magyarországot.

“A cél az, hogy térdre kényszerítsük Magyarországot ebben az ügyben. Meg kell érteniük, hogy az uniós tagság a közös értékek közösségét is jelenti” – mondta a holland miniszterelnök, Mark Rutte.

Az ülésen a portugál miniszterelnök is azt mondta, Magyarországnak el kellene gondolkodnia azon, hogy a tagság helyett csak gazdasági együttműködést válassza. Erről az Irish Times újságírója számolt be a Twitteren.

A homoszexualitását nyíltan vállaló luxemburgi miniszterelnök is harcba szállt a magyar jogszabály ellen. Xavier Bettel szerint fiatalokat sodorhat veszélybe az, ha nem beszélhetnek nyíltan a másságukról.

“Nagyon sok fiatal követ el öngyilkosságot azért, mert nem tudja elfogadni önmagát olyannak, amilyen, amiért nem normálisnak tartják őket, amiért veszélyesnek tartják őket. Közben nem veszik észre, hogy a homoszexualitás nem választás kérdése, az intolerancia viszont egy választás. Én ma nem leszek toleráns az intoleranciával szemben, és harcolni fogok.”- mondta Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök.

Uniós diplomaták egyébként az ülés alatt azt közölték, hogy az LMBT-ügyben mind a 27 delegáció felszólalt, a vita pedig részletes és érzelmektől fűtött volt. A forrás szerint több vezető is aggodalmának adott hangot azért, mert a magyar törvény érinti a melegjogokat és aláássa az unió értékeit. A magyar miniszterelnök elmagyarázta a törvény szándékait.

VIA Euronews

Előzmény

6 hozzászólás

 • 2021.06.25 - 06:40
  Közvetlen hivatkozás

  Nem Magyarországnak, hanem a jelenlegi kormánypártnak nincs helye az E:U.-ban. Gondolom sokan kikérjük magunknak, hogy velük összemossanak bennünket.

  Válasz
 • 2021.06.25 - 07:34
  Közvetlen hivatkozás

  Mivel nem hiszem, hogy a tolmacsok ill. a forditok rosszul forditottak volna le a torvenyeket, igy nagyon valoszinu, hogy a 26 masik tagorszagban igenis JOL ertelmezik a torvenyt, vagyis latjak benne, hogy micsoda mocsoksagot kovetel meg az emberektol, foleg a fiatalok ellen, vagyis a luxembourgi miniszterelnoknek van igaza: csaladi tragediakat lehetne megelozni, ha ez a torveny nem letezne. Ha egy gyereket a csaladja elfogad, az meg messze nem eleg, hiszen csak a 18. szuletesnapja utan beszelhetne egyaltalan a sajat identitasarol masokkal. Addig megalaztatasokban, kirekesztesben lenne resze csak. Nem tudom, hogy miket hablatyolhatott ott ossze a vitan, de hogy hazudott az allitasaiban, az egeszen biztos! Es igen, ne probalja meg egesz Magyarorszagot es a magyarsagot belevinni ilyen mocskos torvenyekbe, ami altal az egesz magyarsagot lesznek kenytelenek kirekeszteni, mert a magyarok NEM olyanok, mint a fidesz!

  Válasz
 • 2021.06.25 - 07:50
  Közvetlen hivatkozás

  Magyarország nem orbán viktor! Mi Európához akarunk csatlakozni, nem Ázsia a mi világunk! Menjen orbán Ázsiába , hagyjon minket itt! A közelgő választásoknál vegyék figyelembe a magyarok, honnét jött, és hová tart ez az indiai származék. Olvastam egy életrajzi hazugságot orbánról, egy erdélyi magyar híres Orbánnak a rokona. Mivel az azerdélyi nem volt Orsós igy a rokonság kizárt.

  Válasz
 • 2021.06.25 - 08:51
  Közvetlen hivatkozás

  Akkor mit kapott volna a “nép egyszerű gyermekeitől”, ha elme3nt volna a stadionba?!

  Válasz
 • Visszajelzés: Ujhelyi István: “nehéz lehet gerincroppanás nélkül asszisztálni Orbánék ámokfutásához a tisztességes Fideszeseknek” - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük