Kémprogramot telepített a palesztin Hamász izraeli katonák okostelefonjába

Az izraeli tízes kereskedelmi tévécsatorna esti híradása szerint a palesztin Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász kiberhadviseléssel foglalkozó egysége közösségi ismerkedő programokban – álneveket és hamis fényképeket használva – kapcsolatot épített ki izraeli katonákkal, majd megpróbálta  rávenni őket, hogy töltsenek le telefonjukra egy ártatlannak tűnő programot, amellyel – telepítése után – láthatták a katona kameráját, hallhatták környezetének hangjait, és adatokat nyerhettek ki a készülékből.

Kémkedési kísérlet

A katonáknak azonban feltűnt a héber nyelv gyakran hibás használata, hamar gyanakodni kezdtek, s jelentették a gyanús személyeket. Ezután az izraeli hadsereg illetékes egységei a bejelentések alapján felgöngyölítették a kémkedési kísérletet.

Az ürügy a foci vb volt

A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint több száz, a Gázai övezet szomszédságában szolgáló katonát – fiúkat és lányokat – ért efféle kibertámadás, amely 2017-ben kezdődött.

A Hamász fiktív ismerkedői egy Golden Cup nevű alkalmazás letöltését kérték áldozataiktól. Ez azt ígérte, hogy segíti a labdarúgó-világbajnokság követését. Közben a telefonokra töltve, minden információt átadott a palesztin szervezetnek.

Ez már a negyedik kibertámadás volt

Egy másik kémprogramot egy sportteljesítményt mérő applikációval juttattak a katonák telefonjaira. A sikeres kibertámadás nyomán sikerült feltérképezniük több határ menti laktanyát, megismerniük számos katonát és a hadsereg járműveit.

A Háárec szerint ez már a Hamász negyedik kibertámadása volt. Legutóbb 2017 januárjában tettek hasonló információszerzési kísérletet, de akkor időben sikerült megakadályozni a Hamász akcióját, és nem jutottak hozzá a katonák révén adatokhoz.

(MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük