Varga Judit, a remekül dekázó és zongorázó, meg ki tudja még mi mindent művelő magyar igazságügy miniszter asszony nagy napján nem tett semmi különöset, folytatta az Orbán instrukcióknak megfelelő szöveg-felolvasást.

Cseh Katalin értékelése

“Jelenleg Strasbourgban vagyunk az Európai Parlament plenáris hetén, így csak most volt alkalmam a tegnap esti híreket átfutni. Megdöbbenve olvastam, hogy miket mondott Varga Judit igazságügyi miniszter a magyar jogállamiságról szóló meghallgatáson, amit a hetes cikkely szerinti eljárás keretében szerveztek tegnap Brüsszelben. Hát, ilyen hozzáállással nem csoda, hogy fideszes berkekben sokan Trócsányi László biztosjelölt elbukásától tartanak.

Varga Judit láthatóan hadilábon áll az igazsággal, de szívesen segítek neki!

Öt pontban össze is szedtem, hogy a miniszter miben tévedett a tegnapi eszmecserén.

1. Bármit is mond a miniszer, nem a bevándorlás miatt támadnak,

hanem mert a Fidesz leépíti a jogállamiságot, az uniós forrásokat a haverok kapják, az NGO-k és a független média pedig folyamatos támadás alatt áll, miközben ellenzéki jelölteket a hatalom megrendelésére vegzál a rendőrség. Legutóbb éppen múlt héten.

2. Nem a „liberális elit” támadja a Fideszt, hanem az európai politikai szereplők többsége.

Az EP a Fideszt is sorai közt tudó, jobboldali Néppárt támogatásával fogadta el a Sargentini jelentést, de az Európai Bizottságot is néppárti politikus vezeti. Mivel a Néppárt az EU legnagyobb pártcsaládja, a tegnapi meghallgatáson is többségben voltak a néppárti miniszterek.

3. Tényszerűen hamis és cinikus állítása a miniszternek,

hogy a jogállamiság mindenhol mást jelent. A Magyarország által is aláírt Európai Unióról Szóló Szerződés világosan rögzíti, melyek azok a közös értékek, amelyek megsértése jogállamisági eljárást von maga után. Ezek közé tartozik a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a pluralizmus, de a nemek közötti egyenlőség is.

4. “Törvénytelenül fogadták el a Sargentini-jelentést”, mondta még a miniszter, megismételve a Fidesz kedvenc ám hazug toposzát. A jelentést az Európai Parlament eljárásrendje szerint fogadták el. Ráadásul kétharmaddal.

5. Egyvalamiben egyetértünk Varga Judittal

A hetedik cikkely szerinti eljárás szerintem sem jó megoldás. Sokkal hatékonyabb eszközökre van szükség ugyanis annak érdekében, hogy valóban védelmezni tudjuk a közös értékeinket. Épp ezért lesz szükség az uniós támogatásokat a jogállamiság helyzetéhez kötni.

Ha Trócsányi László hasonló taktikát követ majd a biztosjelölti meghallgatásán, sok jóra biztosan nem számíthat.”

Háttér

Számos érdekes kérdést kapott hétfőn brüsszeli meghallgatásán Varga Judit igazságügyi miniszter – derül ki a 444.hu cikkéből. (Varga kikérdezéséről a hvg.hu is beszámolt, erről ide kattintva olvashat.)

A lap szerint tíz nyugati és déli tagállam képviselője kérdezte a tárcavezetőt. A magyar meghallgatást egy nyolcórás ülés vége felé tartották, úgy tudni, ezen Varga hosszan beszélt, egyesek szerint “kifárasztásos taktikát” választva.

A holland és a német kormány képviselői azt tudakolták tőle, miért ekkora a korrupció Magyarországon, és romlik az ország pozíciója a nemzetközi szervezetek elemzéseiben. A miniszter válaszul azt közölte, hogy a külső megfigyelők rosszul látják a helyzetet, a magyar ügyészség pedig kiemelten üldözi a korrupciót.

Szerinte nem jönne ennyi külföldi befektetés Magyarországra, ha az üzleti élet szereplői aggódnának a korrupció miatt.

A svéd, a dán, a spanyol és a francia kormány a sajtószabadság ügyéről kérdezte

Arra voltak kíváncsiak, miként lehetséges, hogy a magyar sajtó 80 százalékát egyetlen kormányközeli alapítványba, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványba (KESMA) szervezték. Varga erre úgy felelt, hogy a KESMA egy piaci folyamat eredményeként jött létre, ahhoz a kormánynak a világon semmi köze sincs.

Varga szerint nem igaz, hogy a kormánypárti sajtó túlsúlyban van a magyar piacon….

A miniszter ugyanis úgy véli, a magyarok 54 százaléka ellenzéki beállítódású tévécsatornákat néz.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét