BlogbazárKiemelt hírek

Képzeld, megválasztották! – Akárcsak az MSZMP

MSZMP

Az MSZMP nem is tudjuk hányadik kongresszusára hajazó, mit hajazó, másoló Fidesz-kongresszusnak tart különösen izgalmas (görbe)tükröt az egykori diplomata, a Budapesti Gazdasági Egyetem docense.

Csapás-ellencsapás

1. Már megint nyalogatja a száját, de ez már csak nyalogatás light. Még mindig katonai hasonlatokat mond (csapás-ellencsapás és ilyesmi), enélkül nem megy. Gyurcsányt most pihenteti, helyette “Gyuri bácsi” van, de ő nagyon. A viccei továbbra is kopottak.

2. A közönség minden harmadik mondat után tapsviharban tör ki. Spontán. Nagyon szereti Budapestet, “sed avenam non” , vagy, mint Latabár. “imádlak, drágám…na. takarodj!” .

3. Valaki (nevet nem mond) az ellenzékből “unja a miniszterelnöki vitát”. Fölteszem, miniszterelnök-jelöltit akar mondani és Karácsonyra gondolt, ámde ezt a poént a közönség se vette. Üres csönd. Mert nyilvánvalóan az jutott az eszükbe, hogy maga a szónok vajon mikor vitázott utoljára és kivel?

4. Miért ne lehetnénk a világelsők akármiben? Tényleg. Például COVID miatti halálozásban már sikerült.

5. “A nagy Németország kovácsolta frigy” – azért a szovjeteket a mai Németországhoz hasonítani még szónoklatnak is durva és bunkó dolog. És főleg hálátlanság Merkellel szemben, de hát a hála, ugyebár nem politikai kategória. Maradjunk a bunkónál.

“Az USA elveszti vezető szerepét”

6. Egyszerű tájékozatlanság vagy mindenki hülyének nézése Kínát a világ gazdaságilag vezető államának nevezni, miközben a kínai GDP 2020-ban 10.500 USD / fő volt, míg az USA-é 63.416 USD, az EU átlaga 34.244 USD , Írországé pl. 95.994. Magyarországé 14.328 USD/fő. (Világbank adatok). A gazdaság (és a politika) súlypontja tehát nem tolódik kelet felé. Megjegyzem, hasonló keletre tolódásról beszéltek akkor is, mikor létrejött Szovjet-Oroszország, illetve a Szovjetunió (Hruscsov hirdetett gazdasági versenyt az USA-val, de ki emlékszik már arra?). Japánról is úgy hírlett, hogy a világ vezető állama lesz (még olyan amerikai film is volt, amelyben a tipikus főnök japán, a nyomorult beosztott pedig amerikai) – aztán mégse. Regény hosszúságút lehetne írni arról, miért nem, többen írtak is.
“Az USA. elveszti vezető szerepét”. Nem veszti el. Persze, a szónoknak jó lenne, mert nem nagyon komálják ottan őtet.

7. Kínával üzletelni jó, Többször annyit importálunk, mint az export, a kereskedelmi mérleg tehát jelentős magyar deficitet mutat. Évekig hiába szorgalmaztuk, hogy vásároljanak többet (ők megtehetik, hogy központilag intézkednek), fülük botját se mozdítják. Hol ebben a nagy üzlet? (Úgy értem, nekünk). A többiről nem is szólva.
Hosszan tartó, ütemes, szűnni nem akaró taps. Eléneklik.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Ez is a kongresszus

 

MSZMP

Szólj hozzá!