Kéregetés injekciós tűvel – Fehér köpenyes koldusok

Nem kevés az egészségügyben azoknak az orvosi beavatkozásoknak a száma, amelyek  nem csak bent-fekvéssel, de ambuláns módon is elvégezhetők. Lássuk a kényszer szülte svéd- pardon, magyar csavart.

Egyszer használatos gyógyítás

Mielőtt belemennénk, szögezzük le, hogy a magyar egészségügyben – eltekintve néhány sarlatántól – általában önfeláldozó, becsületes emberek dolgoznak, aki maguk is szégyellik azokat az apró és nagyobb trükköket, amiket a végletekig kivéreztetett rendszer rájuk kényszerít.

Ne feledjük, egy olyan országban élünk amit -a rendszerváltás előtt- egyes jószándékú nyugati gyárak mintakollekció címén ingyen tartottak el például egyszer használatos eszközökkel – tűkkel, katéterekkel stb. – mert tudták, hogy a kormányzat soha nem venné meg azokat. Ezek tehát karitatív akciók voltak, és nem reklámok.

Ma, harminc évvel később ismét ott tartunk, hogy jöhetne a hasonló segély, bőven lenne helye.

Dr. Kényszer Sumák

Egyes jobb sorsra érdemes orvosok, miután megpróbálták a miniszter által javasolt 10 parancsolatot is bevetni, ám az nem hozott eredményt, világi eszközhöz folyamodtak. Némi fejtörés után rájöttek, hogy tudnák egy kis plusz támogatáshoz juttatni teljesen legatyásított osztályukat.

Itt térünk vissza a bevezetőben jelzett témánkra: léteznek olyan beavatkozások, amiket bent fekvés esetén elszámolhat az intézmény az állam felé, ám ezekhez ma már egyáltalán nem szükséges az állandó kórházi felügyelet. Az ilyen esetek egy részében az orvosok néhány apró köhintés kíséretében, amely a zavarukat hivatott leplezni, azt kérik a betegtől, járuljon hozzá, hogy felvegyék az osztályra, de csak hivatalosan, nyugodtan menjen haza és naponta jöjjön be, hogy megkaphassa a kezelést, mint járóbeteg.

A konspirációnak itt azonban nincs még vége, mert a páciens ez idő alatt, hiszen “kórházban fekszik”, nem mehet más orvoshoz, még gyógyszert iratin sem, így ha valamilyen gyógyszere elfogy, szólnia kell, és adja a kórház, már ha van nekik. Ha nincs, valami ahhoz hasonlót.

Ezért beteg a magyar egészségügy

Miért csodálkozunk, ha orvos, beteg egyaránt menekül innen? Mindezek után már csak az a kérdés, vajon valóban a hálapénz elfogadása a legnagyobb rákfenéje ennek az egészségügynek, vagy belátjuk végre, hogy ezt a szektort egyszerre kellene minden bajával együtt kezelni, hiszen egyik gond sincs a másik nélkül.

Ja és fel ne üljünk fel Kásler Miklós miniszternek, itt az ima már régen nem segít!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük