Kerékgyártó István: Képes-e Orbán repülni?

Kerékgyártó István a rendszerváltás időszakában a privatizációs tanácsadó cégek munkatársa és ügyvezetője volt. 1994–1998 között befektetői konzorciumok tagja, közép- és nagyvállalatok társtulajdonosa volt. 1999 óta szabadúszó, írással foglalkozik. Első kötete Vagyonregény címmel, 2001-ben jelent meg, a magyarországi privatizáció regényének is mondhatjuk.

Orbán már nem ura a helyzetnek…

Kerékgyártó publicisztikái rendszeresen megjelennek az internetes oldalakon, leginkább a 24.hu-n. Az Orbán már nem ura a helyzetnek című, legutóbbi írásában– amely szintén ezen a portálon jelent meg–, az elmúlt időszak hazai eseményeit veszi górcső alá.

Sokak számára emlékezetes jelenetet idéz fel, amikor azt írja, december a meglepetések hónapja volt, és a műsor azóta is folytatódik. Felejthetetlen, ahogy Orbán kényszeredetten toporog a parlamentben és zavartan figyeli a ribilliót. Olyan helyzetbe került, amibe az elmúlt évtizedekben talán soha: nem ő a helyzet ura. Forgatja a fejét, nézi az elszabadult indulatokat, olykor súg valamit Rogánnak és Gulyás Gergelynek, tőlük vár megoldást. Olykor feléje settenkedik Kósa, aki mégiscsak a rabszolgatörvény egyik beterjesztője, de a miniszterelnök nem kíván beszélni vele, ezt Kósa észleli, továbbsündörög, hogy aztán újfent próbálkozzon. Az a kép is bevésődött, ahogy Kövér László ül magányosan, se balra, se jobbra senki, dühösen, döbbenten forgatja fejét.

Valami történt, valami megváltozott,

mi van a mi forgatókönyvünkkel, látszódott a megdöbbent arcukon, mit akarnak ezek. Orbán zsebbe tett kézzel próbált nyugalmat erőltetni önmagára, kevés sikerrel. Még sincs parlament ellenzék nélkül?

Kerékgyártó szerint azt hitték, bármit hazavihetnek, sajátjukként kezelhetnek repülőgépet, közmédiát, ügyészséget, kastélyt, uniós pénzt, mindent, amihez kedvük szottyan, mindezt cserébe azért, hogy úgymond megmentik az országot.

Orbán Európa utolsó védőbástyájának állította be az országot, most nem a töröktől–ők most puszipajtások–, hanem a migránsoktól kell megvédeni az európai kultúrát, és a kereszténységet. Az az Orbán, aki bohó ifjú korában még hangosan vezényelt “Csuhások! Térdre, imához!, most az igaz hit buzgó bajnokának az álarcába bujt.

Orbán szerint minden arról szól, hogy a migránsellenesek és a migránspártiak harcolnak egymással,

és majd ő menti meg hazánkat a migránsáradattól. Hiszi, hogy 2030-ig ő lesz hatalmon és ő lehet az európai megújulás vezére.

De a gépezetbe már a decemberi parlamenti ülésen, és azt követően még inkább homokszem került. Azok a fránya tüntetők nem akarják abbahagyni, a főváros mellett mind több vidéki városban is zúgott az

“Orbán takarodj!”

rigmus.

A publicisztika írója úgy látja, egyre többeknél repedezik a hit a hűbéresek között is.

Egyre több egykori fideszes csúcsértelmiségi és hétköznapi ember is megfogalmazza erősödő kételyeit. Az állami intézményekből, a fideszes sajtóból egyre több a kiszivárogtatás, mert a rendszer kiszolgálói közül egyre többekben felvetődik: mi van, ha ennek vége lesz?

A még megmaradt hívek várják a csodát a vezértől. Bekövetkezett az, ha valaki azzal hülyíti a népet, hogy képes repülni, és ezt beveszi a tömeg, akkor szerencséje van, de ha már maga is elhiszi, és leugrik a tízedikről, hogy megmutassa repülési tudományát, akkor bizony szörnyethal .Orbán ma fönt egyensúlyozik a toronyház tetején. Szimpatizánsai tömegéből pedig egyre többet kiabálják: Mutasd meg nekik! Repülj!

Aki arra is kíváncsi, hogy mit tesz Orbán, olvassa el a teljes írást. Annyit elárulhatunk, Kerékgyártó írása végén még “hezitál” Orbán, mint ahogy várja az ország többsége, hogy mire lesz képes a megváltozott helyzetben a parlamenti ellenzék. A Publicus Intézet legfrissebb kutatása szerint ugyan magas a szavazási hajlandóság,. de a szavazók 48 százalékának nincs kedvenc pártja.

Fényévnyi a különbség….

Kismértékben ugyan csökkent a Fidesz támogatottsága, de még így is több fényévnyi távolságra követi őket a többi párt. Egyelőre az ellenzék nem sokat profitált az elmúlt egy hónap történéseiből. Sokat kell még azért dolgozni, hogy az emberek előtt hiteles, kormányképes erőként tudjanak megjelenni. Egy régi mondásra hivatkozva: nem elég kormányzóképesnek lenni, annak is kell látszani. Félek, ettől még nagyon messze van Orbán ellenzéke, még nem végezték el a kötelező házi feladatot. Ez a következő hetek, hónapok leckéje…….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük