Kéri László: 2010 óta először látok komoly esélyt arra, hogy meg lehet verni a Fideszt

Kéri László politológus időszakonként áttekintést ad az itthoni helyzetről, a közélet állapotáról, a pártok teljesítményéről. Egykor Orbán és társai egy része a tanítványa volt a Bibó kollégiumban, így jól ismeri a kormányzati szereplőket is.

Orbánt nem érdekli Magyarország többsége

Kende Péter könyvében, amely A Viktor címen még 2002-ben jelent meg, Kéri többek között így jellemzi Orbán és társait:

“Mindig lesz ellenség. Mi nem tudunk úgy gondolkodni, mint ők, hogy a csoportnak mindig szüksége van aktuális ellenségre, mert csak úgy tud létezni. Ha nincs ellensége, aki ellen lehet harcolni, akkor nem tud élni. Így sokakra vár még ez az ellenségszerep. Mert Orbánék nem képesek feloldódni, nem tudnak bízni. Aki nem volt velük együtt, az nem lehet velük. Érdemes tanulmányozni a jakobinusokat. Ott a minta, leginkább őrájuk hasonlítanak. Mélységesen jakobinusok; ha rajtuk múlik, ugyanúgy eljutnak Thermidorig, eljutnak oda, hogy új időszámítást vezetnek be. 1963. május 31-e, Orbán Viktor születése lesz a nulla év, nulla nap, onnan kezdődik majd az időszámítás.”

A kötet kiadása óta közel két évtized telt el, sajnos megtapasztalhattuk, hogy Kéri jó látnoknak bizonyult, Orbán mintha lekopírozta volna mindazt, amit a politológus a jövőre nézve megfogalmazott. Új naptár még ugyan nincs, de ki tudja, mit hoz a jövő. A fentiekre is tekintettel úgy gondoljuk olvasóink számára is érdekes lehet, hogyan látja napjaink Magyarországát Kéri László.

A politológus szerint a kormánypártokat nem érdekli Magyarország többsége, amíg megvan 2-2,5 millió szavazójuk, nem fognak változtatni az irányokon.

Kéri úgy véli, Orbán EP kampánynyitó beszédében ezért „egy mondat nem volt a belpolitikáról”. Úgy fogalmazott, hogy Trócsányi László beszéde után

„Szájer leanyázta az egészet”,

majd jött Szijjártó Péter, aki

„elvitte világpolitikai szintre és az ENSZ-nek üzent hadat”,

végül Orbán Viktor arra a vágányra vitte a rendezvényt, ahol hónapok óta tartják a közbeszédet.

„Gyönyörű volt a szereposztás”

– vélekedett az elemző, aki úgy látja, a fideszes politikusok csak az általuk megnevelt és kinevelt bázisnak beszélnek és ezzel be is fogják húzni azokat a mandátumokat, amikre számítanak, mivel a belpolitika helyett külpolitikai síkon tartják a kampányt.

Az ellenzék azt semmiképp ne tegye, hogy hat párt hatféleképp elmondja, ők meg mennyire szeretik Európát a Fidesszel szemben

Úgy gondolja, ezért arra rendezkedtek be, hogy megpróbálják a biztos szavazóikat választásra hívni, de igazából már az őszre készülnek.

A politológus kitért az egyes pártokra is,

röviden jellemezte a helyzetüket, ahogy ő látja. Elmondta a Jobbikról például, nem tudja, mivel tudná mozgósítani a táborát, egyedül a Momentum tud jól kommunikálni szerinte, mert ők mondhatják, hogy „mindenki a francba”, mivel mindent elrontottak a múltban, jöjjenek a fiatalabbak! A DK- nak szerinte lehet 250 ezer biztos szavazója, az MSZP-nek körülbelül 500 ezer, de „nem nagyon tudnak mit kezdeni a Fidesz iszonyatos nagy fölényével”.

Szabadság, egyenlőség, testvériség, avagy Orbán, és a tömjénfüst

Nagyon ígéretesnek tűnt a december az összefogásokkal,

úgy látszódott, ha együtt vannak az ellenzéki pártok, jönnek a civilek is, meg a szakszervezetek és a társadalmi nyomás is, de ez valahol januárban szertefoszlott. Emiatt pedig az ellenzék is leszámolt azzal, hogy meg tudnák szorítani az EP-választáson a Fideszt. Úgy vélekedett:

” Ezt már valahol tudják, csak nem merik kimondani.”

Az elemző szerint a családvédelmi tervet azért dobta be a kormányoldal,

legyen valami pozitív üzenet is, amiről lehet beszélni, mert nem mindenki veszi azt be, hogy mennyire nem szeretik Brüsszelt. Elmondta, nagyon szűk rétegnek jók ezek az intézkedések, de

„amíg a többség rá nem jön, hogy ő nem kap semmit”,

addig is van a Fidesznek ideje, hogy egy „újabb nemzetmentő tematikával” rukkoljon elő.

Lendvai Ildikó: Operettország

Nagy kudarc, hogy az ellenzéknek már megint nem sikerült összeállni az EP választásra

Megfogalmazta ugyanakkor, mégis jól teszik, hogy most már inkább az önkormányzati választásokra készülnek. A politológus szerint például a 23 budapesti kerületből 16-ot meg kellene tudniuk nyerni, ha ez nem jön össze, azt jelentené, hogy

„csapnivaló munkát végeztek”.

Hozzátette: ő személy szerint 2010 óta először lát komoly esélyt arra, hogy meg lehet verni a Fideszt ősszel.

Idézettel kezdtük az írást, fejezzük be azzal is a könyvből, hisz’ rávilágít Orbán igazi jellemére:

„Kövér László kiballag a tópartra, ahol Orbán Viktor pecázni szokott. Döbbenten látja: a miniszterelnök egy már lefejezett aranyhalnak tisztogatja le a pikkelyeit.

  • Atyaisten, Viktor, mit csinálsz? –kérdi Kövér kiáltva.
  • Mit? Halat pucolok-felel ő.
  • De hiszen ez aranyhal, Viktor!
  • Igen, az— dörmögi Orbán, és egykedvűen kapargat tovább.
  • De Viktor!- hüledezik Kövér. – Hát ettől kérhettél volna három dolgot is!
  • Már kértem. „

Forrás: atv.hu

Egy hozzászólás itt: “Kéri László: 2010 óta először látok komoly esélyt arra, hogy meg lehet verni a Fideszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük