Kéri László: az ellenzéknek még fel kell nőnie a rá váró feladatokhoz!

Egy év alatt minden megváltozott az egész világon. Kéri László politológus évet értékel. Szerinte olyan sokk érte a magyar lakosságot, amilyet a társadalom nagy része több, mint fél évszázada nem élt át. Kéri szerint a Fidesz már a kormányváltásra is felkészült, erre használják a különböző alapítványokat. 

Nehezen bírjuk a gyűrődést

Kéri László úgy látta, hogy tavasszal jobban viselte a társadalom a gyűrődéseket. Az Egyenes beszédben a politológus felsorolta, hogy milyen területeket érintett a változás:

  • az oktatás kényszeres átalakítása a lakosság egyharmadát érintette egyik napról a másikra,
  • a home office,
  • a jövedelemcsökkenés,
  • az ember magára maradt, az intézmények is bezártak.

Az amúgy is atomizált társadalom még inkább szétforgácsolódott – tavasszal ezt jól viselte a társadalom, a nyári szabadságot követően viszont a másodikhullámra sem a társadalom, sem a politika nem volt felkészülve, ez utóbbi pedig vérlázító.

A nagytesó-várás

A központosított politikai rendszer hozadéka, hogy minden szinten várni kell fentről az utasításra. Olyan állapotban érte a koronavírus második hulláma a magyar közigazgatást, hogy mindenhol meg kellett várni a központi döntést.

Az egészségügyben a nyári szusszanás nem adott kellő erőforrást, a második hullám pedig minden értelemben tízszeres szorzóval értendő. 1094 embert sikerült beoltani a vakcinával, de Kéri szerint most össze-vissza beszélnek a kormányzati szereplők arról, hogy konkréten mikor és mennyi oltóanyagot tudnak kapni. A politológus úgy véli, hogy nagyon sokat tanultunk, jövőre ez meg is látszik majd.

Megtanultuk, mennyire magunkra vagyunk hagyva, meg kell tanulni a tartalékolást, mind pénz, mind idővel. Meg kellett azt is tapasztalni, hogy mennyire nem számíthatunk az intézményekre – sokan fedezik fel például az otthoni gyógyítást.

10 évet ugrottunk előre?

Kéri szerint pozitívum, hogy sokan rákényszerültek a digidtalizációra, lehet, hogy ezzel 10 évet ugrottunk előre.

Egészen más életstratégiákat, alkalmazkodási módokat kell kitalálni a társadalomnak a túlélés érdekében. ​

Kéri László szerint a politikai osztály mindkét oldala militarizálta a kommunikációt.

Az ellenzéknek a saját programját, mondanivalójáét kellene kommunikálnia, nem Kövér László szavaira reagálni.

A gazdasági tervek azt mutatják, hogy a Fidesz felkészült a kormányváltásra is, a különböző alapítványokba menti ki a pénzt.

Egy év alatt hihetetlenül drámai módon lepleződött le a kormány, a tavalyi évhez képest sokat veszített a Fidesz, az ellenzéknek viszont még fel kell nőnie a rá váró feladatokhoz

– szögezte le Kéri László.

Forrás

ruha

Pálmai Tamás

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük